Prima pagină D:News

Mos Craciun promoveaza un stil de viata nesanatos, afirma un medic

Redactia Descopera.ro | 12.17.2009 | ● Vizualizări: 192
Mos Craciun promoveaza un stil de viata nesanatos, afirma un medic     medicina, sanatate, alimentatie, nutritie, Mos craciun, obezitate, fumat + zoom
Galerie foto (1)

In numarul special de sarbatori al prestigioasei publicatii stiintifice British Medical Journal, dr. Nathan Grills, de la Universitatea Monash din Australia, a publicat un articol in care afirma ca Mos Craciun nu constituie un model bun pentru copii, deoarece infatisarea si comportamentele sale transmit mesaje despre un stil de viata deloc sanatos.

Mos Craciun e obez, mananca multe prajituri, mai si fumeaza uneori si nici nu poarta casca de protectie in timp ce practica sporturi extreme, precum cataratul pe acoperisuri si coborarea pe horn. Iar avand in vedere si traditia de a-i lasa Mosului un paharel de tarie ca sa-i tina de cald la drum, inseamna ca Mos Craciun conduce (sania) sub influenta alcoolului!

Mai in gluma, mai in serios, dr. Grills, care a studiat felul in care e prezentat Mosul in literatura, filme si website-uri, afirma ca popularitatea imensa de care se bucura personajul ar fi mai bine folosita daca ar incuraja adoptarea unor obiceiuri de viata mai sanatoase.

Asa, imaginea pe care o prezinta Mos Craciun este cea a unui grasan sedentar, cu totul nepotrivita pentru a-i incuraja pe copii sa fie activi fizic si sa manance sanatos.Astfel incat dr. Grills considera ca Mosul ar trebui sa mai lase deoparte sania, sa mearga pe jos, sa renunte la pipa si sa fie infatisat facand niste lucruri bune pentru sanatate - de pilda, impartind niste morcovi cu renul Rudolf.

La finalul articolului, doctorul Grills si ilustratorul Brendan Halyday au propus o versiune modernizata a lui Mos Craciun, in spiritul vremurilor noi: un "Mos" zvelt, in forma, antrenandu-se pe o banda de alergare!

Sursa: CBC

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI