Prima pagină D:News

Primul film facut de cimpanzei va fi transmis la televizor

Redactia Descopera.ro | 01.26.2010 | ● Vizualizări: 85
Primul film facut de cimpanzei va fi transmis la televizor     biologie, cimpanzeu, video, camera, film, pelicula + zoom
Galerie foto (1)

Cea dintai pelicula filmata in intregime de cimpanzei va face parte dintr-un documentar produs de BBC.

Cimpanzeii au realizat filmul cu ajutorul unei camere de filmat special proiectate pentru a rezista curiozitatii sau neglijentei maimutelor.

Ideea ii apartine cercetatoarei Betsy Herrelko, de la Universitatea Stirling, din Marea Britanie si este parte a unui studiu stiintific care investigheaza modul in care cimpanzeii percep lumea inconjuratoare si pe indivizii din propria specie.

"Echipa" care a realizat filmul este alcatuita din cei 11 cimpanzei care traiesc la Gradina Zoologica din Edinburgh, Marea Britanie.

Timp de 18 luni, Betsy Herrelko i-a familiarizat treptat pe cimpanzeii din grup cu tehnologia video, invatandu-i, mai intai, sa utilizeze un touchscreen pentru a selecta diferite tipuri de imagini; scopul era acela de a vedea ce imagini anume declanseaza un interes mai mare din partea animalelor.

Ulterior, cimpanzeii s-au familiarizat si cu videocamera, pe care au tot plimbat-o prin incinta adapostului lor, fara intentia evidenta de a face un film, dar captand imagini care urmeaza sa fie analizate in cadrul studiului de psihologie animala desfasurat la Universitatea Stirling.

Filmul realizat de cimpanzei in cadrul proiectului Chimpcam va fi inclus intr-un documentar ce va fi transmis maine, 27 ianuarie, pe canalul BBC Two.

Sursa: BBC

CITESTE SI: