Prima pagină D:News

Canta - si ai mai multe sanse sa te faci bine

Redactia Descopera.ro | 02.22.2010 | ● Vizualizări: 184
Canta - si ai mai multe sanse sa te faci bine     medicina, sanatate, neurologie, accident vascular cerebral, AVC, vorbire, cuvant, creier, terapie, tratament + zoom
Galerie foto (1)

O metoda de tratament neconventionala, dar surprinzator de eficienta, destinata recuperarii pacientilor care au suferit un atac vascular cerebral, este testata in prezent de cercetatorii americani: invatandu-i pe pacienti sa cante, acestia isi recapata mai repede capacitatea de a vorbi.

Specialistii de la Harvard Medical School, SUA, au observat ca multi bolnavi care, in urma unui accident vascular cerebral (AVC), nu mai puteau vorbi, se dovedeau totusi capabili sa cante.

Cercetarile neurologice au aratat ca, pentru a canta, persoanele folosesc o alta arie cerebrala decat cea destinata vorbirii. Iar cand portiunea din cortex responsabila de controlul vorbirii a fost afectata de AVC, pacientii pot invata sa se serveasca, in locul ei, de aria cerebrala care coordoneaza cantatul vocal.

Studii anterioare aratasera ca acest "centru al cantului" este supradezvoltat la cantaretii profesionisti.

Terapia consta in a-i invata pe pacienti "sa-si puna cuvintele pe muzica", pe melodii simple. Pe masura ce pacientii invata efectiv sa-si cante cuvintele, creierul se reconfigureaza, refacandu-si conexiunile, astfel incat pacientii pot comunica din nou prin prin limbaj articulat.

Sursa: BBC

CITESTE: