Prima pagină D:News

Remediu modern pentru durerea de sale: psihoterapia de grup

Redactia Descopera.ro | 02.26.2010 | ● Vizualizări: 352
Remediu modern pentru durerea de sale: psihoterapia de grup     medicina, sanatate, lombar, spate, durere, tratament, terapie cognitiva comportamentala, psihoterapie + zoom
Galerie foto (1)

Discutiile in grup si o abordare bazata pe principiile terapiei cognitive comportamentale s-au dovedit utile pentru ameliorarea durerilor din zona lombara, arata un studiu britanic.

La studiu au participat 600 de persoane care sufereau de dureri lombare; 400 dintre acestea au luat parte la sedinte de terapie in grup, in timp ce ceilalti 200 au urmat doar tratamentele obisnuite, recomandate in asemenea situatii - exercitiu fizic, medicamente analgezice, eventual acupunctura.

Terapia de grup - desfasurata in sedinte cu durata de o ora si jumatate - a inclus invatarea unor tehnici de relaxare si discutii: despre modul in care durerea de sale afecteaza vietile pacientilor, despre ezitarea de a intreprinde activitati fizice de teama de a-si agrava durerile si despre modul in care ar putea redeveni activi din punct de vedere fizic, fara a-si inrautati starea.

Un an mai tarziu, cei care participasera la aceste sedinte au obtinut punctaje mai bune la chestionarele menite sa evalueze nivelul durerilor resimtite si gradul de imobilizare.

Studiul, realizat de cercetatari de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, a aratat ca, spre deosebire de tratamentele obisnuite, efectul acestor terapii de grup se mentine si pe termen lung, deoarece pacientii invata in mod eficient cum sa faca fata situatiei.

Sursa: BBC

CITESTE SI: