Prima pagină D:News

Un vulcan a erupt in Islanda dupa 187 de ani

03.22.2010 | ● Vizualizări: 244
Un vulcan a erupt in Islanda dupa 187 de ani     eruptie, vulcan, ghetar + zoom
Galerie foto (1)

Gheata si foc: alarma, teroare, dar nicio stricaciune. Eruptia unui vulcan in apropiere de ghetarul Eyjafallajokull din sudul Islandei a reprezentat mai ales un spectacol extraordinar al naturii si un eveniment istoric: acest crater nu a mai erupt de aproape 200 de ani.

Vulcanul a intrat in eruptie la miezul noptii,sambata spre duminica, si imediat guvernul islandez a declaratstare de urgenta: circa 600 de persoane au fost evacuate, multestrazi au fost inchise si zboruri anulate; imaginile din zona aufacut inconjurul lumii: din gura vulcanului lava incandescentacurgea brazdand gheata pe distanta de peste un kilometru.

Gradul de alerta in zona ramane unul ridicat. Potrivitexpertilor, nu este exclus ca activitatea vulcanica sa "persevereze", avandin vedere faptul ca in trecut eruptiile din apropierea ghetaruluiEyjafjallajokull au precedat cu putin o "trezire" a vulcanului"vecin", Katla. "Stim ca o eruptie la Eyjafjallajokull poatedeclansa activitatea vulcanului Katla", a declarat pentruteleviziunea islandeza geofizicianul Pall Einarsson.

Ultima eruptie a vulcanului Katla dateaza din 1981, in timp ce,vulcanul Eyjafjallajokull era considerat "adormit" din 1821.
Sursa: Corriere della SeraCITESTE SI:

Tag-uri: eruptie | vulcan | ghetar