Prima pagină D:News

Sudul Italiei ar putea fi scufundat in orice clipa

Redactia Descopera.ro | 03.30.2010 | ● Vizualizări: 1206
Sudul Italiei ar putea fi scufundat in orice clipa     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cel mai mare vulcan subacvatic al Europei ar putea exploda, declansand un tsunami capabil sa acopere sudul Italiei, in orice moment, a avertizat Enzo Boschi, presedinte al Institutului National de Geofizica si Vulcanologie din Italia.

Vulcanul Marsili, plin de magma, are "pereti fragili", care ar putea colapsa si maine, este de parere Boschi. "Cele mai recente cercetari ale noastre indica o structura slaba a vulcanului, cu pereti plapanzi, si o incinta uriasa, plina cu magma. Toate aceste lucruri ne spun ca vulcanul este activ si ar putea erupe oricand", sustine specialistul.

Evenimentul ar putea rezulta intr-un puternic val tsunami care ar lovi coastele Campaniei, Calabriei si Siciliei. Marsili, inalt de 3.000 de metri si localizat la 150 de kilometri sud-vest de Napoli, nu a erupt niciodata in istoria cunoscuta. Vulcanul are o lungime de 70 de kilometri si o latime de 30 de kilometri, iar craterul sau se afla la 450 de metri sub nivelul Marii Tireniene.

"O fractura a peretilor ar elibera milioane de metri cubi de material capabil sa genereze valuri extraordinar de puternice. Desi indicatiile colectate sunt precise, este imposibil de facut o predictie. Riscul este real, dar dificil de evaluat", a mai adaugat Enzo Boschi.

Sursa: Telegraph

CITESTE SI:

Descopera lumea in care traiesti: