Prima pagină D:News

“Dusmanii” frumusetii

Redactia Descopera.ro | 04.12.2010 | ● Vizualizări: 153
“Dusmanii” frumusetii     alimentatie, dieta, zahar, toxine, imbatranire + zoom
Galerie foto (1)

Alimentele gatite la temperaturi inalte, dar si bauturile si mancarurile bogate in zaharuri rafinate, contin o doza mare de “AGE” (acronim pentru ”Advanced Glycosilated End Product”), ansambluri de zaharuri si proteine care cresc de 50 de ori cantitatea de radicali liberi din piele, facand tesuturile rigide si fragile si accelerand procesul de imbatranire.

Asa-numitii AGE sunt asadar dusmanii frumusetii, iar riscul creste cu 13% doar prin simpla introducere in dieta a unui milion de unitati AGE pe zi, adica consumand o felie tort insotita de o bautura racoritoare, 150 grame de "prajeala" sau 250 grame de carne la gratar. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la Centrul Interuniversitar de Dermatologie biologica din Firenze, Milano si Siena, prezentat in cadrul "Winter Academy Of Dermatology and Oncology", care a avut loc recent la Saint Moritz.

"Procesul de glicatie produce asa-numitii AGE, o combinatie periculoasa de zaharuri si proteine in masura sa formeze toxine. Introducem in organism mari cantitati din ele atunci cand mancam alimente bogate in zaharuri rafinate si indulcitori, sau mancaruri gatite la temperaturi inalte", a explicat Torello Lotti, director al Centrului de Dermatologie din Firenze.

Tocmai temperaturile inalte cresc viteza cu care zaharurile se leaga de proteine: de exemplu, incalzirea laptelui ii tripleaza continutul de AGE, la fel ca si prajirea carnii, in vreme ce prepararea fripturii la foc mic si fierberea alimentelor mentin nivelurile de AGE scazute. Tot AGE par a fi implicati si boli precum diabetul si ateroscleroza.

Sursa: La Stampa

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI