Prima pagină D:News

Un dispozitiv minuscul ar putea salva milioane de vieti

Redactia Descopera.ro | 04.19.2010 | ● Vizualizări: 120
Un dispozitiv minuscul ar putea salva milioane de vieti     tehnologie, medicina, sanatate, apa, boala, contagios, desalinizare, bacterie, holera + zoom
Galerie foto (1)

Mare doar cat un timbru, dispozitivul de purificare a apei construit la Massachusetts Institute of Technology (MIT), din SUA, ar putea reduce considerabil numarul cazurilor de imbolnaviri fatale din tarile in curs de dezvoltare.

Aparatul - o placuta dintr-un polimer siliconic - utilizeaza campuri magnetice pentru a separa contaminantii nocivi si a produce, astfel, apa curata.

Apa contaminata trece prin microcanale, unde este supusa actiunii unui camp magnetic; orice particulele incarcate (de la ionii prezenti in saruri pana la bacterii) sunt separate astfel de apa pura (care e lipsita de incarcatura electrica).

Dezvoltat intr-o versiune mai mare (o placa de polimer siliconic cu latura de de cca. 20 cm) si utilizat pe scara larga, acest dispozitiv ar putea salva milioane de vieti omenesti, prevenind raspandirea unor boli contagioase (precum holera), transmise prin intermediul apei contaminate .

Dispozitivul - care ar urma sa fie alimentat cu ajutorul panourilor solare - poate functiona si ca un aparat de desalinizare, pentru a obtine apa potabila din apa marina si salmastra.

Sursa: msnbc

CITESTE SI: