Prima pagină D:News

Visele pot detine cheia tuturor problemelor noastre zilnice

Redactia Descopera.ro | 04.26.2010 | ● Vizualizări: 942
Visele pot detine cheia tuturor problemelor noastre zilnice     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Somnul dupa acumularea unor informatii noi sau in urma expunerii unei probleme poate stimula o memorare mai eficienta, dar si identificarea mai facila a unor solutii, cata vreme si visam in timp ce dormim, sunt de parere oamenii de stiinta americani.

Cercetatorii au descoperit ca oamenii care viseaza despre o noua sarcina o executa mai bine decat aceia care nu dorm sau nu viseaza inaintea prestarii ei. Astfel, subiectilor unui studiu li s-a cerut sa studieze forma unui labirint virtual, astfel incat sa isi gaseasca drumul spre iesirea din respectivul spatiu tridimensional cateva ore mai tarziu. Cei carora li s-a permis sa doarma inaintea "evadarii" si care isi si aminteau ca au visat despre acest lucru, si-au gasit mai repede drumul de scapare.

Cercetatorii sunt de parere ca visele reprezinta un semn al faptului ca regiunile inconstiente din creier functioneaza intens pentru a procesa informatia referitoare la anumite insarcinari. Ei cred despre vise ca ar putea fi un instrument cu ajutorul caruia creierul gestioneaza o problema la mai multe niveluri. Visele ar putea reflecta incercarea creierului de a identifica asocieri cu elemente din trecut ce se pot face utile in viitor.

Exista sugestii conform carora, la nivel subconstient, creierul uman lucreaza asupra lucrurilor pe care le crede cele mai importante. Oamenii de stiinta cred acum ca aceasta functie cerebrala naturala ar putea fi exploatata intru realizarea unor scopuri practice.

Sursa: BBC

CITESTE SI:

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI: