Cine face cel mai mult rau mediului?

11 05. 2010, 13:46

Cercetatorii au utilizat sapte indicatori ai degradarii mediului pentru a intocmi doua clasamente: unul in care tarile sunt ierarhizate dupa impactul lor ambiental raportat la disponibilitatea resurselor si un altul in care statele lumii sunt asezate in functie de impactul lor "absolut", dupa un indice care masoara degradarea mediului produsa la scara globala de economiile tarilor respective.

Im primul clasament (care ia in calcul resursele disponibile) cele mai "pacatoase" s-au dovedit a fi Singapore, Corea, Qatar, Kuwait, Japonia, Thailanda, Bahrain, Malaezia, Filipine si Olanda.

In cel de-al doilea clasament, pe locurile codase se gasesc Brazil (cu cel mai mare impact), SUA, China, Indonezia, Japonia, Mexic, India, Rusia, Australia si Peru.
Indicatorii utilizati au fost: scaderea suprafetei padurilor naturale, modificarea habitatului, pescuitul, utilizarea ingrasamintelor, poluarea apei, emisiile de dioxid de carbon determinate de agricultura si amenintarile la adresa speciilor de vietuitoare.

Studiul realizat in colaborare cu Universitatea Nationala din Singapore si cu Universitatea Princeton, SUA, arata, contrar a ceea ce se credea, ca impactul ambiental al unei tari, la scara globala, e direct proportional cu bogatia ei economica masurata prin produsul intern brut; asadar, cu cat o tara e mai bogata, cu atat impactul ei asupra mediului e mai puternic, in ciuda faptului ca aceste tari au acces la tehnologii de curatare si protectie a mediului inaccesibile tarilor sarace.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI: