Prima pagină D:News

Pentru libelule, doar masculii fierbinti conteaza

Redactia Descopera.ro | 05.25.2010 | ● Vizualizări: 345
Pentru libelule, doar masculii fierbinti conteaza     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Pana in prezent, se credea ca masculii de libelule prezinta un elaborat comportament de curtare, atragand femelele, in special cu manevre de zbor efectuate in mare viteza. Un ultim studiu, efectuat cu ajutorul unor camere video sofisticate, arata ca masculii “se infierbanta” la propriu zburand inspre razele solare. Totul pentru a le impresiona pe femele…

Acest tip de comportament sexual, nebanuit pentru niste specii de insecte, este cel mai bun indiciu pentru femelele de libelula cu privire la calitatile masculilor, furnizandu-le acestora informatii referitare la teritoriile stapanite de masculii pretendenti.

Energia captata de organismele masculilor de libelula japoneza (Mnais costais) in momentele zborurilor in plina bataie a razelor solare, le asigura acestora mentinerea temperaturii corporale ridicate pe perioada mai lungi de timp, permitandu-le astfel sa curteze cat mai multe femele disponibile. Echipa de cercetatori care a investigat comportamentul nuptial al libelulelor, a mai descoperit ca masculii cei mai "bronzati", aveau cele mai mari sanse de a-si pazi femelele de poftele nesatioase ale masculilor rivali.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI:

*

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!