Prima pagină D:News

Mai isteti datorita unei bacterii

Redactia Descopera.ro | 05.26.2010 | ● Vizualizări: 636
Mai isteti datorita unei bacterii     bacterie, test, anxietate, invatare + zoom
Galerie foto (1)

Expunerea la Mycobacterium vaccae, o bacterie comuna din mediul inconjurator, induce o crestere a nivelurilor de serotonina, cu efecte benefice asupra capacitatii de invatare.

Descoperirea a fost facuta de doua cercetatoare de la Sage Colleges din Troy, Statele Unite, si a fost anuntata la Congresul anual al Societatii Americane pentru Microbiologie, in curs la San Diego.

Mycobacterium vaccae este o bacterie care traieste in sol si este inhalata sau ingerata cu usurinta de cei care-si petrec mult timp in natura, a explicat Dorothy Matthews, una dintre cercetatoare. Studii precedente au aratat ca inocularea de bacterii moarte de M. vaccae la soareci stimuleaza cresterea anumitor neuroni, cresterea nivelurilor de setononina si o diminuare a anxietatii. "Avand in vedere ca serotonina joaca un rol in invatare, ne-am intrebat daca M. vaccae ar putea imbunatati aceasta capacitate la soareci", a explicat Matthews.

Dorothy Matthews si colega ei, Susan Jenks, au introdus in dieta unui grup de cobai bacterii vii, supunandu-i apoi unui test clasic de orientare in labirint si confruntand rezultatele acestora cu cele ale unui grup de control. "Am descoperit ca soarecii hraniti cu M. vaccae vii se orientau in labirint de doua ori mai rapid si dadeau dovada de mult mai putina anxietate decat soarecii din grupul de control", au precizat cele doua cercetatoare, in opinia carora M. vaccae poate influenta capacitatea de invatare si reduce anxietatea la mamifere.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

Tag-uri: bacterie | test | anxietate | invatare