Prima pagină D:News

Ultimul secret al fluturilor

Redactia Descopera.ro | 06.02.2010 | ● Vizualizări: 537
Ultimul secret al fluturilor      fluture, nanotehnologie, criptare, documente + zoom
Galerie foto (1)

Un grup de cercetatori de la Universitatea Cambridge a studiat si reprodus artificial incurcatele structuri ale fluturelui “Papilio blumei”, deschizand calea unor posibile aplicatii ale acestora in domeniul combaterii falsificariii documentelor.

Extraordinara frumusete si irizatia culorilor aripilor de fluture nu se datoreaza pigmentilor, ci unor mecanisme complicate de reflexie si refractie a luminii, produse de structuri microscopice prezente pe aripile lor. Dupa cum se arata intr-un articol publicat in "nature Nanotehnology", utilizand o combinatie de tehnici nanotehnologice, cercetatorii au reusit sa creeze copii identice din punct de vedere structural a celor prezente pe aripile fluturilor, in masura sa reproduca aceleasi culori vii.

"Aceste structuri artificiale ar putea fi utilizate pentru criptarea optica a informatiilor, de exemplu pe bancnote sau alte documente sensibile, in scopul impiedicarii contrafacerii lor", a comentat Mathis Kolle, unul dintre cercetatori. Dupa cum a precizat, desi sistemul mai trebuie inca perfectionat, in viitor vom putea vedea aceste structuri bazate pe aripile fluturelui pe bancnote sau pe pasapoarte.
Sursa: Le Scienze


CITESTE SI: