Prima pagină D:News

Nivelul de colesterol este reglat si de creier

Redactia Descopera.ro | 06.08.2010 | ● Vizualizări: 924
Nivelul de colesterol este reglat si de creier      colesterol, creier, sange + zoom
Galerie foto (1)

In hipotalamus a fost descoperit un mecanism capabil sa controleze nivelurile acestei molecule in sange.

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Cincinnati, nu doar dieta si activitatea ficatului sunt responsabile de nivelurile de colesterol din sange, ci si creierul, prin intermediul semnalelor declansate de grelina, asa-numitul "hormon al foamei".

Identificata recent, grelina este produsa de stomac atunci cand organismul este infometat, iar printre functiile sale se numara si aceea de a stimula centrii apetitului in creier. Echipa de cercetatori condusa de Mathias Tschop a analizat efectele acestui hormon asupra nivelurilor de colesterol din sange. Din studiul realizat pe soareci a reiesit ca existenta unor concentratii mari de grelina creste nivelurile de colesterol in sange, printr-un mecanism cu "sediul" in hipotalamus. Mai exact, grelina se leaga de un receptor - MC4R - prezent in aceasta regiune cerebrala si ii inhiba activitatea. Acesta este procesul responsabil de concentratiile mari detectate: colesterolul din sange creste si la soarecii al caror receptor MC4R este blocat chimic sau eliminat la nivel genetic.

"Multa vreme am considerat ca nivelurile acestei molecule ar fi determinate exclusiv de dieta si de sinteza si secretia ficatului. Studiul nostru arata insa, pentru prima oara, ca si colesterolul este controlat de la distanta de un specific circuit neuronal in sistemul nervos central", a comentat Tschop.
Sursa: Galileo

CITESTE SI:

Tag-uri: colesterol | creier | sange