Prima pagină D:News

Cum arata planeta Marte in urma cu 3,5 miliarde de ani (FOTO)

Redactia Descopera.ro | 06.15.2010 | ● Vizualizări: 3346
Cum arata planeta Marte in urma cu 3,5 miliarde de ani (FOTO)     no tags + zoom
Galerie foto (3)

Un ocean vast acoperea intreaga emisfera nordica a Planetei (astazi) Rosii, au dezvaluit cercetatorii din cradul Universitatii din Colorado. Departe de a fi o planeta arida, asa cum este vecina Terrei din zilele noastre, Marte se bucura in urma cu circa 3,5 miliarde de ani de o clima calda si ploioasa, ridicand mari semne de intrebare asupra existentei vietii extraterestre in acea perioada, anunta DailyMail.

Oceanul urias acoperea circa 36% din suprafata planetei Marte iar cantitatea totala de apa reprezenta circa 1/10 din cantitatea apei cuprinsa in oceanele Pamantului - Marte are o suprafata putin mai mare decat jumatate din suprafata Terrei. Pana in prezent, specialistii au identificat 52 de delte secate si circa 40.000 de albii ale raurilor care le alimentau. Este un semn clar ca Marte avea o atmosfera si o clima asemanatoare cu cele ale Pamantului. "Pe Terra, deltele si lacurile sunt gazde excelente ale vietii. Iar daca viata a inflorit vreodata pe Marte, atunci aceste locuri sunt cele in care trebuie cautat trecutul viu al Planetei Rosii", sustine Gaetano di Achille, unul dintre autorii studiului.



Existenta oceanelor si marilor pe Marte a fost un subiect aprig disputat de catre oamenii de stiinta de mai bine de doua decenii. Marele mister, odata cu rezolvarea acestei dileme, ramane motivul pentru care toata aceasta apa a disparut. Exista chiar o ipoteza care sustine ca apa este inca prezenta pe Marte, sub forma de gheata, sub solul arid si rosu. Urmatoarele misiuni spatiale ce au ca destinatie Planeta Rosie, Mars Atmosphere si Volatile Evolution, care ar trebui sa fie demarate in anul 2013, vor avea ca tinta tocmai descifrarea acestui mister.



Sursa: DailyMail

CITESTE SI:

Tag-uri: marte | apa | ocean | viata | extraterestru | planeta