Prima pagină D:News

Dobrogea. O scurtă istorie

06.20.2010 | ● Vizualizări: 4764
Dobrogea. O scurtă istorie     dobrogea, istoria dobrogei, istoria romaniei, amedeo de savoia, cantacuzino + zoom
Galerie foto (1)

Se împlinesc 130 de ani de la alipirea Dobrogei la România, în timpul lui Carol I. Puţini cunosc istoria framântată a acestei provincii.

În evul mediu, între 1320-1322, Dobrogea este menţionatădocumentar cu numele de "Ţara Covarnei", ca formaţiune politicăindependentă (probabil că exista anterior), recunoscută de Bizanţ.În 1346 era condusă de Balica. Acesta particpă la războiul civildin Imperiul bizantin (1341-1347). După moartea lui Balica, în 1348în fruntea statului dobrogean a venit Dobrotici, care se distinseseîncă din 1346 în conflictul dintre Ioan al V-lea Paleologu, şi Ioanal VI-lea Cantacuzino. Dobrotici este recunoscut ca strateg, darsupus Bizanţului, de către Ioan Cantacuzino, împotriva căruialuptase. În 1366 despotul Dobrogei îl prinde pe împăratul I.

Cantacuzino şi-l închide la Varna. O încercare de eliberare acruciaţilor conduşi de Amedeo de Savoia eşuează. Împăratul esteeliberat în schimbul recunoaşterii independenţei politice aDobrogei. Dobrotici are bune relaţii cu Nicolae Alexandru Basarabdomnitorul Ţării Româneşti, (1342-1366), care stăpânea şi nordulDobrogei, şi cu urmaşul acestuia Vladislav Vlaicu (1364-1377).Afirmarea pe plan politic în Balcani a lui Dobrotici esteconsecinţa fărâmiţării forţelor feudale bizantine, bulgăreşti şisârbeşti, care nu pot face front comun contra otomanilor, deveniţitot mai ameninţători. Este, în acelaşi timp, urmarea directă aascensiunii economice a Dobrogei, a afirmării centrelor economicede la Chilia, Licostomo, Vicina, sau, mai departe pe Dunăre, aBrăilei, Piua Pietrei, Hârşovei ş.a., care atrăgeau negustori dintoate părţile. Independenţa Dobrogei e însă foarte seriosameninţată de otomani.

Urmaşul lui Dobrotici, Ivanco (1386-1388), este ucis de turci în1388. Succesele otomanilor (între altele şi cucerirea Silistrei)sunt anulate de intervenţia lui Mircea cel Bătrân, domnitorul ŢăriiRomâneşti (1386-1418), care îndepărtează pericolul otoman prinforţa armatei sale şi uneşte într-o singură ţară Dobrogea cu ŢaraRomânească. În 1390 şi 1393 Mircea cel Bătrân respinge încercărileotomanilor de cucerire a Dobrogei. În 1396 el fortifică cetăţile dela Isaccea şi Enisala în nordul Dobrogei şi de la Caliacra însud.Citeste mai multe despre Istoria Dobrogeipe Ziarul de Duminica.

DESCOPERA lumea in caretraiesti!