Prima pagină D:News

Rusia va scapa Terra de asteroizii periculosi

Redactia Descopera.ro | 06.28.2010 | ● Vizualizări: 356
Rusia va scapa Terra de asteroizii periculosi     asteroid, rusia, roscosmos, program spatial + zoom
Galerie foto (1)

Oficiali ai Agentiei Spatiale Federale Ruse se vor intalni cu membri ai Comisiei Europene in cadrul unei dezbateri care urmareste crearea unui corp comun de actiune in cazul in care Pamantul ar urma sa fie lovit de un asteroid de mari dimensiuni.

In ciuda cresterii temerilor care vizeaza posibilitatea unei coliziuni periculoase a planetei noastre cu un asteroid, nimeni nu a creat inca un program serios de aparare anti-asteroid, la ora actuala existand doar cateva teorii care sunt inca studiate. Din aceste cauze, Comisia Europeana se va deplasa la Moscova pe data de 7 iulie, anul curent, pentru a analiza propunerea Roscosmos de a crea primul program anti-asteroid din istorie.

"Am primit o scrisoare oficiala in care responsabilii Comisiei Europene si-au exprimat dorinta de a se intalni cu savantii si cercetatorii din cadrul Agentiei Spatiale Federale Ruse si ai Academiei Ruse de Stiinte. Temerile lor sunt foarte argumentate. De fapt, in ultimii ai a fost detectata o intensificare a activitatii asteroizilor care se deplaseaza periculos de aproape de Terra", declara Anatol Perminov, conducatorul Roscosmos. Pana la data de 10 aprilie anul curent, specialistii rusi au identificat un numar de 6.960 asteroizi a caror traiectorie se apropia de Terra. Un procent de 87,2% dintre aceste corpuri calatoare aveau un diametru cuprins intre 100 si 1, 000 metri. Restul de 48 erau comete, iar un numar de 806 asteroizi aveau un diametru care depasea un kilometru. In urma testelor si experimentelor efectuate, savantii rusi sustin ca un asteroid cu diametrul cuprins intre 1-2 kilometri, poate provoca schimbari catastrofale in clima plantei, daca cumva cade pe Pamant. Coliziunea cu un astfel de corp ceresc echivaleaza cu forta declasata de 50 milioane de bombe atomice de genul celei care a explodat la Hiroshima in anul 1945. Impactul poate crea un crater cu diametrul de 1,000 kilometri, iar praful ridicat in atmosfera ar putea bloca lumina solara timp de cativa ani.

Sursa: RiaNovosti

CITESTE SI: