Prima pagină D:News

Operatiunea “Mutarea oualor”

Redactia Descopera.ro | 06.30.2010 | ● Vizualizări: 54
Operatiunea “Mutarea oualor”     biologie, ecologie, ou, testoasa, petrol, mediu, poluare + zoom
Galerie foto (1)

Specialistii in protectia faunei se pregatesc sa adune si sa stramute zeci de mii de oua de testoase marine, amenintate de deversarea de petrol din apele Golfului Mexic.

Operatiunea - cea mai mare de acest gen intreprinsa apana acum - are in vedere mutarea a 700-800 ponte (ansamblul oualor dintr-un cuib) depuse de testoasele marine.

Ouale vor fi transportate la o distanta de cateva sute de km, pentru a le feri de efectele mareei negre.

Deversarea de petrol a coincis cu sezonul de reproducere a testoaselor marine; daca puii ar ecloza pe plajele unde au fost depuse ouale (plaje situate in statele americane Alabama si Florida), ei ar ajunge direct in apa plina de petrol si ar muri in numar foarte mare.

In zona afectata isi depun ouale testoase apartinand mai multor specii deja periclitate.

Operatiunea, foarte complexa, desfasurata de personalul U.S. Fish and Wildlife Service presupune identificarea cuiburilor, dezgroparea oualor, asezarea lor - acoperite cu nisip - in containere speciale, transportul cu camioanele pana in zona centrala a statului Florida (unde plajele nu au fost afectate de poluarea cu petrol) si pastrarea lor in incubatoare pana la eclozarea puilor. Acestia vor fi dusi apoi pe plaje si eliberati in apa.

Specialistii implicati spera ca aproximativ 50.000 pui de testoasa sa vina pe lume in acest fel.

Sursa: msnbc

CITESTE SI: