Prima pagină D:News

A descoperit rivalul lui LHC bosonul Higgs?

07.14.2010 | ● Vizualizări: 559
A descoperit rivalul lui LHC bosonul Higgs?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

In lumea stiintifica au inceput sa circule unele zvonuri conform carora Tevatron, rivalul lui Large Hadron Collider, ar fi descoperit bosonul Higgs, sau asa numita “Particula a lui Dumnezeu”.

Tommaso Dorigo, fizician al Universitatii din Padua, este celcare a lansat pe pagina de blog personala vestea cum ca LaboratorulAcceleratorului de ParticuleFermi National, din Batavia, Illinois, SUA, a reusit mareadescoperire.

Tevatron, urisul accelerator de particule de la Fermi si cel maiputernic din lume dupa LHC, ar pute fi inchis dupa ce acceleratorulCERN va deveni in intregime operational. Totusi, este posibil sa fiexecutat o ultima lovitura in forta inainte de final.

Daca zvonurile ar fi reale - iar profesorul Dorigo este extrem decircumspect in aceasta privinta - Tevatron ar fi reusit ceea ce senumeste o semnatura "sigma-trei", insemnand o probabilitatastatistica de 99,7% sa fi descoperit ce trebuie. Aceasta, desigur,daca se da crezare vorbelor.

In timp ce atentia mass-media s-a concentrat pe LHC, Tevatron s-aavantat linistit in cautarea lui Higgs. In cei 27 de ani de catfunctioneaza si in care a tot fost imbunatatit, acceleratorul adescoperit un quark si a observat patru barioni diferiti. Nu areusit sa indice "Particula lui Dumnezeu", dar a restransconsiderabil "suprafata cautarilor", reducand numarul de maseposibile in care ar putea fi gasita.

Anul trecut, fizicienii de la Fermi se asteptau, intr-adevar, ca lainceputul acestui an, sa aiba 50% sanse de descoperire a bosonului.Cursa febrila dupa acesta se datoreaza faptului ca el reprezintaultima dintre particulele reprezentate de modelul standard al fiziciiparticulelor. Se crede ca Higgs ar putea explica masacelorlalte particule, iar descoperirea sa ar demonstra modelulstandard.

Sursa: Telegraph

Descopera lumea in caretraiesti:CITESTE SI: