Prima pagină D:News

Viitorul e aici: Aeronave doborate cu laserul in premiera absoluta (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 07.20.2010 | ● Vizualizări: 1295
Viitorul e aici: Aeronave doborate cu laserul in premiera absoluta     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Mai multe drone aeriene – avioane fara pilot la bord - aflate in zbor au fost atacate si doborate cu ajutorul razelor laser de mare putere, in cadrul unui test militar al Fortelor Navale SUA desfasurat recent pe coasta Californiei.

Montata la bordul unei nave de razboi, arma de generatie spatiala si-a lansat fasciculul la o distanta de peste trei kilometri pentru a lovi o drona ce survola Oceanul Pacific la viteza de aproape 500 km/h. Raza, altfel invizibila, poate fi observata numai in momentul impactului cu tinta.

Noul sistem armat, denumit Laser Close-In Weapons (CIWS) produce o raza cu puterea de 50 de kilowatti si poate fi folosit atat independent, cat si impreuna cu un sistem conventional de lansare a rachetelor. "Este primul atac de acest fel deasupra apei incununat de succes. Ne aflam, incepand de acum, pe drumul integrarii laserelor de lupta in sistemele de armament real", a declarat Mike Booen, presedinte al Directed Energy Weapons din Raytheon.

Problemele care au impiedicat in trecut armele laser sa evolueze in mediul extern au constat mai ales in conditii atmosferice neprielnice care tind sa incetineasca raza inainte de a-si lovi tinta, dar si in suprafete reflectorizante capabile sa ii devieze cursul. Desi Booen sustine ca aceste neajunsuri au fost depasite acum, iar testele s-au soldat cu rezultate pozitive, este, totusi, putin probabil ca laserul sa isi faca intrarea oficiala in arenele de razboi mai devreme de 2016.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: