Prima pagină D:News

Nanoparticule si celule stem impotriva aterosclerozei

Redactia Descopera.ro | 07.21.2010 | ● Vizualizări: 257
Nanoparticule si celule stem impotriva aterosclerozei     nanoparticule, ateroscleroza, celule stem + zoom
Galerie foto (1)

O noua tehnica de "reintinerire" a arterelor prin intermediul unei combinatii de nanoparticule cu celule stem a fost prezentata in decursul unei sesiuni stiintifice a “American Heart Association”.

In cadrul studiului realizat de o echipa de cercetatori rusi, nanoparticulele (cu diametrul mai mic de 80 nanometri, adica miliardimi de metru) au fost injectate in inima unor porci, combinate cu celule stem adulte. Dupa ce au fost incalzite de lumina laser, nanoparticulele au demonstrat ca pot "arde" placile aterosclerotice prezente.

"Aceasta abordarea inovatoare ar putea fi utilizata la om pentru restabilirea fluxului sanguin in regim de urgenta", a explicat Alexandr Kharlamov, director al Departamentului de Medicina interna si regenerativa al Academiei de Medicina din Ekaterinburg, Rusia. "Biofotonica, bazata pe lumina, plasmonica, pe plasme, celulele stem si nanotehnologia vor putea furniza intr-o zi un tratament complet nou pentru reducerea formarii placilor in artere", a mai adaugat specialistul.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: