Prima pagină D:News

Autismul ar putea fi diagnosticat de la 18 luni

Redactia Descopera.ro | 07.21.2010 | ● Vizualizări: 278
Autismul ar putea fi diagnosticat de la 18 luni      autism, diagnostic, limbaj + zoom
Galerie foto (1)

Cu ajutorul unei noi tehnologii de analiza a limbajului, cercetatorii americani au pus la punct o metoda de detectare precoce a autismului.

Tehnologia se numeste LENA TM (Language Environment Analysis) si a fost pusa la punct de cercetatorii de la Universitatea Memphis, care au descris-o intr-un articol publicat in revista PNAS.

Oamenii de stiinta au dezvoltat un software de analiza vocala bazat pe 12 parametri sonori, cu ajutorul caruia au demonstrat ca vocalizarile pre-verbale ale unor bebelusi afectati de autism se deosebesc de cele ale copiilor normal dezvoltati. Testata pe 232 de copii, aparatura s-a dovedit in masura sa identifice copiii autisti cu o acuratete de 86%.

In plus, avand in vedere ca analiza nu se bazeaza pe cuvinte, ci pe schemele structurale ale sunetelor emise, tehnologia ar putea fi utilizata in principiu la copii vorbitori de orice limba. "Fizica limbajului uman este aceeasi in orice parte din lume", a precizat Steven F. Warren, unul din cercetatorii implicati in studiu.

Cateva studii precedente au sugerat ca la copiii autisti ar exista o "semnatura" vocala extrem de diferita, dar pana acum aceasta caracteristica nu a fost studiata in aplicatiile clinice din lipsa unei tehnologii capabile s-o masoare. Potrivit cercetatorilor, cu ajutorul acestei tehnologii, diagnosticul de autism ar putea fi pus chiar de la varsta de 18 luni, in Statele Unite, jumatate din cazuri fiind identificate de-abia in jurul varstei de 5 ani.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

Tag-uri: autism | diagnostic | limbaj