Prima pagină D:News

Ateii s-au suparat pe masoni

Redactia Descopera.ro | 07.25.2010 | ● Vizualizări: 551
Ateii s-au suparat pe masoni     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Uniunea Europeana va organiza in acesta toamna la Bruxelles, primul summit comun al tuturor ateilor si francmasonilor de pe Batranul Continent. Evenimentul are ca scop realizarea unui dialog politic intre cele doua parti, in paralel cu summit-ul actual al tuturor liderilor cultelor religioase din Europa. Cu toatea acestea, chiar inainte de inceperea lucrarilor, spiritele s-au incins, o parte dintre activistii atei declarand ca nu doresc sa fie asociati cu francmasonii, deoarece acestia din urma cred cu tarie intr-o zeitate denumita “Arhitectul Universal”.

La inceputul acestei saptamani, presedintii Parlamentului European, Comisiei Europene si Consiliului European s-au intalnit deja cu un prim esalon de 24 de episcopi, rabini, muftii si lideri ai comunitatilor Sikh si hinduse de pe Batranul Continent. Dialogul inter-religios patronat de U.E. are loc inca din anul 2005, dar in acest an are loc prima editie obligatorie, conform articolului 17 din Tratatul de la Lisabona.

In urma presiunilor exercitate din Belgia (tara in care miscarile umaniste si ateiste sunt incurajate de stat si tratate la fel ca religiile autentice), Uniunea Europeana s-a vazut silita sa organizeze in contrapondere, un fel de summit al ateilor, programat pentru data de 15 Octombrie, anul curent. In ciuda pregatirilor, gruparile atee s-au declarat indignate de faptul ca acest summit va iclude sub titulatura de "grupari nereligioase", inclusiv lojile masonice.
"Este o situatie cel putin ciudata. Unele dintre Marile Loje masonice sunt organizatii seculare care au militat si spijinit de la bun inceput separarea bisericii de stat, dar in acelasi timp pastreaza cu sfintenie propriile ritualuri misterioase, alaturi de venerarea Marelui Arhitect al Universului. In public, francmasonii pozeaza in persoana caritabile, existand intr-adevar dovezi ca se implica in astfel de actiuni, insa au si ritualuri in care candidatii se leaga la ochi si isi sufleca pantalonii de parca ar juca jocuri de copii", declara pe jumatate amuzat, David Pollock, presedintele Federatiei Umaniste Europene.

Conform istoriei oficiale, Francmasoneria a aparut in secolul 16 in Anglia, de unde s-a raspandit mai apoi in intreaga lume. In anul 1877, in urma unor controverse legate de natura lui Dumnezeu, Miscarea Masonica s-a despartit in loje vorbitoare de limba engleza si lojele francofone de pe continent. Francmasonii de orientare aglofila, cer membrilor lor sa creada in Dumnezeu, pe cand in lojile din Europa contienentala nu se impune credinta intr-o anume zeitate.

"Noi, ateii si umanistii, ne-am opus includerii asa zisei clauze religioase in primul Tratat Constitutional al Uniunii Europene, precum si in includerea sa in Tratatul de la Lisabona. Noi credem ca nicio grupare religiasa nu are mai multe drepturi la un summit special, decat orice alt tip de organizatie. In plus, toti ar trebui sa astepte la rand pentru a vorbi comisarilor U.E., la fel ca orice organizatie neguvernamentala, deoarece asta sunt bisericile, niste ONG-uri si nimic mai mult. Insa din pacate, anul acesta am pierdut batalia, cu toate ca astfel, odata cu summitul ateilor suntem tratati oareum egal. Noi am fi dorit mai degraba sa fim alaturi de biserici. Insa ne-au pus alaturi de masoni, niste indivizi care cred si ei in ceva anume, cu toate ca se numeste Marele Arhitect al Universului", incheie nemultumit David Pollock.

Sursa: EUobserver

CITESTE SI :