Prima pagină D:News

Astmul si poluarea cresc rata sinuciderilor

Redactia Descopera.ro | 07.23.2010 | ● Vizualizări: 112
Astmul si poluarea cresc rata sinuciderilor     astm, poluare, sinucidere + zoom
Galerie foto (1)

Riscul ca oamenii sa ajunga la sinucidere creste din cauza dificultatilor respiratorii, chiar si in lipsa unor probleme psihice: neasteptata descoperire a fost facuta de autorii a doua cercetari epidemiologice de amploare, publicate recent in American Journal of Psychiatry.

Cele doua studii au avut ca scop identificarea efectelor poluarii aerului si ale astmului, atat ca boala in sine, cat si ca factor de agravare a unei stari de sanatate precare; in cadrul primului, intitulat "Ambient Particulate Matter as a Risk Factor for Suicide", Changsoo Kim si colegii lui de la Yonsei University Health System din Seul, Coreea de Sud, au examinat nivelurile de poluare atmosferica din sapte orase sud-coreene, in raport cu cresterea pulberilor sedimentabile si cele 4.341 cazuri de sinucidere survenite pe parcursul anului 2004. Cresterea nivelurilor de noxe si pulberi nocive a reiesit a fi asociata unei cresteri cu 9% a sinuciderilor, procent care insa sarea la 19% in cazul persoanelor afectate de boli cardiovasculare.

Al doilea studiu, (Asthma and Suicide Mortality in Young People: A 12-Year Follow-Up Study), realizat de Chian-Jue Kuo si colegii sai de la "National Health Research Institutes" din Taiwan, a studiat legatura detectabila pe o perioada de 12 ani intre suicid si astm, pe un esantion alcatuit din 163.000 de elevi de liceu. S-a dovedit ca adolescentii afectati de astm aveau un risc dublu de a comite suicid fata de colegii lor sanatosi, si ca acest risc crestea notabil atunci cand boala se manifesta intr-o forma severa.

Sursa: Le Scienze


CITESTE SI:

Tag-uri: astm | poluare | sinucidere