Incalzirea globala produce “super-marmote”

26 07. 2010, 13:00
Studiile asupra marmotelor care traiesc la altitudini de cca. 3000 m, in muntii din statul american Colorado, au inceput in 1962, oamenii de stiinta inregistrand date precum masa corporala medie a animalelor, rata de supravietuire a puilor, caracteristicile reproducerii si altele.
Rezultatele arata ca populatia a sporit cu cca. 25% in ultimii 33 de ani, iar greutatea medie a indivizilor a crescut cu 11%, adica aproximativ 400 grame.
In mod normal, marmotele hibernau timp de 4-5 luni pe an dar, datorita verilor mai lungi, perioada de hibernare tinde sa se scurteze, iar puii au mai mult timp la dispozitie pentru a depozita rezerve de grasime, ceea ce le mareste sansele de supravietuire peste iarna. Acest fenomen explica, in opinia oamenilor de stiinta de la Colegiul Imperial din Londra, autorii studiului, si cresterea efectivului populatiilor.
Analizand efectele incalzirii globale asupra faunei, ar fi posibil, considera savantii, sa fie gasite metode mai eficiente de protectie a diverselor specii de animale.
Sursa: Telegraph Science
CITESTE SI: