Prima pagină D:News

Gelul care repara dintii ne-ar putea scapa de chinul “plombelor”

Redactia Descopera.ro | 07.29.2010 | ● Vizualizări: 382
Gelul care repara dintii ne-ar putea scapa de chinul “plombelor”     medicina, sanatate, stomatologie dinte, gel, carie, plomba + zoom
Galerie foto (1)

O metoda blanda, neinvaziva, de a repara micile degradari ale suprafetei dintilor ar putea fi disponibila in 3-5 ani, afirma un grup de cercetatori francezi de la Institutul pentru Sanatate si Cercetari Medicale din Paris.

Ei au realizat, recent, o serie de experimente cu hormonul stimulator al melanocitelor (MSH), pe care l-au amestecat cu acid poli-L- glutamic, creand un gel pe care l-au testat, deocamdata, in vitro si pe animale de laborator.

Aplicand gelul pe celule extrase din dintii umani, cercetatorii au constatat ca substanta stimuleaza proliferararea celulara, iar dupa aplicarea pe suprafata dintilor la soareci de laborator, dintii usor degradati au revenit la starea normala in mai putin de o luna.

Actiunea gelului urmeaza sa fie evaluata prin teste clinice, iar produsul ar putea fi disponibil in cabinetele stomatologice peste cativa ani; medicii specialisti estimeaza, insa, ca el va putea fi folosit numai in cazul unor degradari mici ale suprafetei dintilor.

Sursa: FOXNews

CITESTE SI: