Prima pagină D:News

“Pasarea Terorii” lovea ca in stilul Muay Thai

Redactia Descopera.ro | 08.19.2010 | ● Vizualizări: 327
“Pasarea Terorii” lovea ca in stilul Muay Thai     pasarea terorii, paleontologie, argentina, carnivor, muay thai, kick box, muhammad ali + zoom
Galerie foto (2)

O straveche pasare carnivora terestra, care facea parte din grupul asa numitelor “Pasari ale Terorii”, isi folosea ciocul si ghearele asemeni unui luptator de box thailandez dezlantuit in ring. Prada, coplesita de loviturile nimicitoare, avea parte de o moarte sigura, dar agonizanta.

Studiul paleontologilor argentinieni din cadrul Muzeului de Istorie Naturala din La Plata, se axeaza pe tehnicile de vanatoare folosite de pasarile din genul Andalgalornis, cunoscute publicului larg sub denumirea de "Pasari ale Terorii" din cauza ciocului imens si caracterului extrem de agresiv, iar pentru specialisti drept Phrorushacidae.

Pasarile Terorii au aparut in urma cu cca. 60 de milioane ani, evoluand doar pe continentul sud-american, in conditii de stricta izolare. Au fost pradatori alfa in ecosistemele unde traiau. Pana in prezent, oamenii de stiinta au reusit sa identifice un numar de 18 specii distincte, dintre care cele mai mari astfel de pasari aveau o inaltime de pana la 2,50 metri.

Toate erau incapabile de zbor si se deplasau biped, asemanatoar strutilor si cazuarilor de astazi. Spre deosebire de acestia din urma, care sunt insectivori si erbivori, Phrorushacidaele erau exclusiv carnivore, asemenea unor acvile terestre supradimensionate.

Pana in prezent, modul in care vanau a fost invaluit in mister: totusi, pe baza studiilor amanuntite si a tehnologiei de ultima ora, specialistii argentinieni au reusit sa stabileasca cu precizie stilul de vanatoare al Pasarilor Terorii.

Dupa ce indentificau prada, voracele rapitoare o atacau direct cu puternice si repetate lovituri de picior, retragandu-se inteligent din fata ripostei prazii - o tehnica de atac foarte asemanatoare cu cea a thai-boxerilor de astazi. Dupa ce isi oboseau si raneau prada, o ucideau cu ciocul intr-un mod neobisnuit: cercetatorii au descoperit astfel ca impunatoarele ciocuri taioase ale Phrorushacidaelor nu aveau o forta mare in muscatura, prin urmare pasarile carnivore nu isi ucideau prazile mucandu-le.

Pentru a compensa acest handicap, Pasarile Terorii si-au dezvoltat muschi foarte puternici in regiunea gatului. Spre exemplu, Andalgalornis isi folosea ciocul curbat si taios asemenea unui satar cu care isi ciopartea metodic victima. Pasarea avea chiar o strategie compusa din fente, lovituri, retrageri si atacuri false, foarte asemanatoare cu stilul de ring al celebrului Muhammad Ali, dupa cum certifica si specialistii.

Sursa: SicenceDaily

CITESTE SI: