Prima pagină D:News

Statuia din aur a dictatorului Saparmurat merge la topit

Redactia Descopera.ro | 08.27.2010 | ● Vizualizări: 156
Statuia din aur a dictatorului Saparmurat merge la topit     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Imensa statuie placata cu aur care il reprezinta pe Saparmurat Nyazov, fostul presedinte-dictator al Turkmenistanului, a fost daramata de pe soclul sau din capitala Ashgabat. Analistii politici regionali sunt de parere ca aurul statuii urmeaza sa fie recuperat si folosit in beneficiul poporului turkmen.

Presedintele actual al Turkmenistanului, Kurbanguly Berdymukhamedov, care a luat puterea imediat dupa moartea dictatorului Sparmurat, petrecuta in anul 2006, a ordonat mutarea statuii colosale. Rotatia statuii de aur, care a fost proiectata sa se invarta dupa Soare, a fost oprita in urma cu cateva saptamani.

Statuia inalta de 15 metri, alaturi de Arca Neutralitatii - un monument inalt 75 metri, au fost printre cele mai reprezentative excese realizate de catre dictatorul Saparmurat. Autointitulatul "Turkmenbashi", adica Tatal tuturor Turkmenilor, a instituit un cult oficial al propriei persoane.

Orase, strazi si chiar lunile anului au fost denumite dupa numele sau si al membrilor familiei conducatoare, iar portretele lui Saparmurat Nyazov au fost ridicate pretutindeni in Turkmenistan. De la predecesorului sau, presedintele actual a promis atat inlaturarea urmelor cultului personalitatii lui Nyazov, cat mai ales introducerea de reforme in aceasta tara din Asia Centrala, care a experimentat timp de doua decenii conducerea autoritara si autoizolarea severa fata de restul tarilor lumii.

Criticii lui Kurbanguly Berdymukhamedov sustin ca masurile acestuia sunt doar de fatada, odata ce mass-media locala este controlata in totalitate de stat, iar tara are un singur partid politic.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :