Prima pagină D:News

Hormonul iubirii nu te face naiv

Redactia Descopera.ro | 09.02.2010 | ● Vizualizări: 494
Hormonul iubirii nu te face naiv     oxitocina, hormon, elixir + zoom
Galerie foto (1)

Oxitocina, hormonul cu rol complex in relatiile interumane, nu este nici pe departe un soi de “elixir al increderii”, care ii face pe oameni usor de pacalit, asa cum lasa sa se inteleaga companiile de pe internet care il comercializeaza. Un studiu al cercetatorilor belgieni a demonstrat exact contrariul.

Echipa de cercetatori condusa de Moïra Mikolajczak de la Universitatea Catolica Louvain (UCL), Belgia, a administrat la doua grupuri a cate 30 de voluntari fie oxitocina, fie placebo. Apoi voluntarii au jucat un joc in care erau pusi sa dea bani unei persoane de incredere, care ar fi fost in stare sa tripleze suma. La final, cercetatorii au remarcat ca subiectii carora le-a fost adminstrata oxitocina au facut "transferuri" mai mari de bani partenerilor decat cei din grupul placebo, dar nu si cand "depozitarii" au fost prezentati ca fiind nedemni de incredere.

"Pe internet exista companii care vand oxitocina drept un soi de elixir al adevarului, lasand sa se inteleaga ca ii face pe oameni complet naivi: administreaza oxitocina unui om de afaceri si iti va cumpara proudsul; administreaz-o unei femei si se va indragosti de tine. Studiul nostru demonstreaza insa exact contrariul", a comentat Mikolajczak.

Acesta este primul studiu cu subiecti umani care arata ca acest hormon nu-si face efectul in orice situatie, a precizat neuropsihologul Thomas Baumgartner de la Universtatea Basel, Elvetia. "Urmatoarea intrebare este ce se intampla in creier pentru ca acest lucru sa se intample", a adaugat el.

Sursa: New Scientist


CITESTE SI:

Tag-uri: oxitocina | hormon | elixir