Prima pagină D:News

O cascheta cu senzori va comanda soldatii la distanta

Redactia Descopera.ro | 09.13.2010 | ● Vizualizări: 73
O cascheta cu senzori va comanda soldatii la distanta     DARPA, senzori, soldati, creier, stres + zoom
Galerie foto (1)

Potrivit unui proiect dezvoltat de DARPA, un dispozitiv conectat la creierul militarilor va permite transmiterea unor stimuli meniti sa le regleze acestora nivelul de stres, sa le mentina gradul de concentrare si chiar sa le diminueze eventuale dureri.

Ideea este simpla: daca fiecare aspect al senzatiilor umane, de la perceptie la emotii si pana la comportament, este reglat de activitatea creierului, atunci este suficient sa-l stimulezi pentru a-l face mai eficient pe un militar in timpul unei operatiuni de razboi.

Ce inseamna "mai eficient"? Potrivit specialistilor de la DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), este vorba despre posibilitatea de a le transmite soldatilor, atunci cand este nevoie, un impuls la creier menit sa le reduca nivelul de stres si sensibilitatea la durere, sa le sporeasca concentrarea si capacitatea de a ramane alerti o perioada lunga de timp. Cum? Prin intermediul unei caschete cu senzori, conectate la un computer, care sa faca un soi de "control la distanta" al creierului celui aflat intr-o zona de conflict. .

Prototipuri ale unor asemenea casti se afla deja pe masa specialistilor DARPA. Ele prezinta o miniaturizare a sistemului de transmisie a ultrasunetelor, si au capacitatea de a stimula centrii nervosi ai militarului fara a fi nevoie ca acesta sa stea nemiscat. "Prin intermediul acestei casti, care-i va oferi soldatului o protectie pe care n-a mai avut-o pana acum, el va putea primi informatii de orice tip, si mai ales va putea fi stimulat astfel incat centrii nervosi sa-i ramana in stare de alerta pe tot parcursul actiunii de razboi, fara momente de odihna. Va putea receptiona stimuli in masura sa-l faca sa aiba un comportament neinfricat si in caz de ranire, i se va putea ameliora durerea", a comentat William Tyler de la Arizona State University, unul dintre cercetatorii implicati in proiectul DARPA.

Sursa: La Repubblica

Tag-uri: DARPA | senzori | soldati | creier | stres