Prima pagină D:News

Sediul cerebral al sentimentului de vinovatie

Redactia Descopera.ro | 09.21.2010 | ● Vizualizări: 108
Sediul cerebral al sentimentului de vinovatie      vinovatie, emotie, creier, altruism, comportament + zoom
Galerie foto (1)

Sentimentul de vinovatie isi are locul lui precis in creier; de fapt, mai mult de unul, avand in vedere ca exista mai multe forme de vinovatie, fiind vorba despre o emotie complexa.

Pentru prima oara, cercetatorii de la Laboratorul de Neuroimaging al Fundatiei Santa Lucia din Roma, in colaborare cu cei de la Asociatia Italiana de Psihoterapie Cognitiva, au identificat ariile cerebrale activate de acest gen de emotii, reusind chiar sa distinga intre sentimentul de vinovatie de natura deontologica (corelat incalcarii normelor morale impartasite de societate) si cel de natura altruista (care apare cand ne confruntam cu o injustitie, chiar daca nu noi am provocat-o).

In cadrul studiului, o serie de imagini compuse astfel incat sa evoce sentimente de vinovatie au fost aratate unui grup de 72 de voluntari (cu varsta cuprinsa intre 21 si 38 de ani), monitorizati cu ajutorul rezonantei magnetice. O prima analiza a datelor a evidentiat ca asumarea culpabilitatii duce la activarea a doua arii cerebrale, altele decat cele activate de furie sau de tristete: cortexul cingulat anterior si congulat posterior, ambele zone implicate in abilitatile cognitive superioare.

Ulterior, cercetatorii au reusit si sa deosebeasca si ariile implicate in cele doua forme diferite de vinovatie: cea de natura deonotologica activeaza insula (implicata si in senzatiile de dezgust), in vreme ce vinovatia de natura altruista pare a activa mai ales cortexul prefrontal medial (zona care sustine activitatile sociale, legata de interpretarea starilor de spirit si a comportamentelor celor din jur).
Sursa: Galileo