Home » Cultură » Cu mainile curate

Cu mainile curate

Publicat: 17.03.2008
Dezgustul pe care murdaria il provoaca majoritatii oamenilor are in spate o istorie indelungata. Motivul pentru care acest sentiment s-a inradacinat adanc in psihicul uman nu este unul preponderent cultural sau istoric, ci biologic.

ASTMUL LA ROMANI
de Prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, astmul este responsabil anual de circa 250.000 de decese in toata lumea. In Romania nu exista studii epidemiologice de anvergura, insa din datele pe care le detinem rezulta ca prevalenta acestei boli la copii a crescut de la 5 la 7% in intervalul 1994-2001, iar in prezent se estimeaza ca unul din 20 de copii de varsta scolara poate suferi de astm. Acesta are o componenta genetica ereditara, dar e o boala in continua evolutie.
O problema principala cu care ne confruntam este aceea ca, in comparatie cu rezultatele studiilor similare din alte tari, in Romania astmul apare ca fiind mult subdiagnosticat.
Maturizarea sistemului imunitar si timpul de expunere la infectii in primul an de viata sunt factori importanti de influentare a riscului de astm la o persoana predispusa din punct de vedere genetic.
Astmul este mai frecvent la populatia bogata decat la cea saraca si se explica prin diferentele privitoare la modul de viata, la expunerea la alergeni si la accesul la serviciile medicale.

„Ipoteza igienei“ sugereaza ca expunerea la infectii in primii ani de viata (expunere datorata unei igiene mai precare) influenteaza dezvoltarea sistemului imunitar la copii pe o cale nonalergica, fapt ce corespunde unui risc redus de aparitie a astmului si a altor boli alergice.
Desi aceasta ipoteza se afla deocamdata in studiu, mecanismul pe care il descrie poate explica asociatiile dintre marimea familiei, ordinea celor nascuti, modul de ingrijire zilnica si riscul de astm.
In cele din urma este important gradul in care adera pacientii la indicatiile medicului, pentru ca boala are o componenta alergica evidenta, ce poate fi influentata prin masuri de igiena si chiar de dieta. |n Romania, particularitatea este reprezentata de faptul ca pacientul vine la medic tarziu, atunci cand se sufoca; in mod special pacientii cu un nivel scazut de educatie sunt reticenti, iar daca ei nu vin la noi, nu putem vorbi nici de un control al bolii.
Dincolo de tehnologie, de conditiile din spitale, de finantari, informatia ramane una dintre cele mai importante resurse in medicina.
Lansat la 14 februarie 2008, Ghidul Actualizat pentru Managementul Astmului este primul instrument specializat in aceasta problema introdus vreodata pe piata medicala din Romania.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase