Prima pagină D:News

Gena alcoolismului

Redactia Descopera.ro | 10.25.2010 | ● Vizualizări: 1203
Gena alcoolismului     alcoolism, gene, dependenta, neurotransmitatori + zoom
Galerie foto (1)

Multe studii au sugerat in trecut posibilitatea ca in spatele abuzului de alcool si de alte substante sa se afle o predispozitie genetica la dependenta. Un nou studiu publicat in revista “Alcoholism” a furnizat acum si proba directa, in urma unor experimente realizate pe soareci.

Studiul cercetatorilor de la Brookhaven National Laboratory din cadrul Departamentului de Energie al Statelor Unite a luat in considerare doua rase diferite de animale, una avand lipsa gena care codifica un receptor al dopaminei denumit D2, si alta normala, analizand reactiile diferite ale acestora la consumul de alcool pe termen lung.

Dupa cum se stie, dopamina reprezinta neurotransmitatorul responsabil cu senzatiile de placere, stare de bine si recompensa, o sumedenie de studii demonstrand pana acum ca deficitul receptorilor specifici face atat animalele cat si oamenii mult mai inclinati catre abuzul de alcool si droguri, dar si obezitate.

In cadrul acestui ultim studiu, s-a observat ca animalele cu receptorii D2 lipsa aveau niveluri de receptori canabinoizi de tip 1 (CB1, receptori localizati langa cei dopaminergici, cu rol in consumul si abuzul de alcool) in regiuni cerebrale asociate dependentei, spre deosebire de animalele din grupul de control. "Acest fapt poate insemna ca receptorii D2 activi la soarecii normali inhiba intr-un oarecare mod exprimarea genei CB1, si viceversa, ca absenta D2 duce la o amplificare a expresiei CBI", a explicat Panayotis Thanos, seful echipei de cercetatori.

Cu toate acestea, consumul cronic de alcool pare a contracara acest efect: cercetatorii au observat o supra-reglare a receptorilor CB1 la soarecii cu deficit de D2, care era rasturnata de consumul de alcool. "Aceasta sub-reglare a CB1 dupa administrarea de alcool la animale cu deficit de D2 ar putea sta la baza unor efecte mai slabe ale potentarii etanolului la acesti soareci", a conchis Thanos.

Ca atare, indivizii caracterizati de o astfel de potentare mai redusa decat norma ca reactie la substante, ar putea cauta o ulterioara stimulare a centrilor nervosi ai recompensei, ajungand la abuz si dependenta.

Sursa: Le Scienze