Prima pagină D:News

Gena alcoolismului

10.25.2010 | ● Vizualizări: 940
Gena alcoolismului     alcoolism, gene, dependenta, neurotransmitatori + zoom
Galerie foto (1)

Multe studii au sugerat in trecut posibilitatea ca in spatele abuzului de alcool si de alte substante sa se afle o predispozitie genetica la dependenta. Un nou studiu publicat in revista “Alcoholism” a furnizat acum si proba directa, in urma unor experimente realizate pe soareci.

Studiul cercetatorilor de la Brookhaven National Laboratory dincadrul Departamentului de Energie al Statelor Unite a luat inconsiderare doua rase diferite de animale, una avand lipsa genacare codifica un receptor al dopaminei denumit D2, si alta normala,analizand reactiile diferite ale acestora la consumul de alcool petermen lung.

Dupa cum se stie, dopamina reprezinta neurotransmitatorulresponsabil cu senzatiile de placere, stare de bine sirecompensa, o sumedenie de studii demonstrand pana acum cadeficitul receptorilor specifici face atat animalele cat si oameniimult mai inclinati catre abuzul de alcool si droguri, dar siobezitate.

In cadrul acestui ultim studiu, s-a observat ca animalele cureceptorii D2 lipsa aveau niveluri de receptori canabinoizi de tip1 (CB1, receptori localizati langa cei dopaminergici, cu rol inconsumul si abuzul de alcool) in regiuni cerebrale asociatedependentei, spre deosebire de animalele din grupul de control."Acest fapt poate insemna ca receptorii D2 activi la soareciinormali inhiba intr-un oarecare mod exprimarea genei CB1, siviceversa, ca absenta D2 duce la o amplificare a expresiei CBI", aexplicat Panayotis Thanos, seful echipei de cercetatori.

Cu toate acestea, consumul cronic de alcool pare a contracaraacest efect: cercetatorii au observat o supra-reglare areceptorilor CB1 la soarecii cu deficit de D2, care era rasturnatade consumul de alcool. "Aceasta sub-reglare a CB1 dupaadministrarea de alcool la animale cu deficit de D2 ar putea sta labaza unor efecte mai slabe ale potentarii etanolului la acestisoareci", a conchis Thanos.

Ca atare, indivizii caracterizati de o astfel de potentare mairedusa decat norma ca reactie la substante, ar putea cauta oulterioara stimulare a centrilor nervosi ai recompensei, ajungandla abuz si dependenta.

Sursa: Le Scienze