Prima pagină D:News

Fumatul favorizeaza aparitia dementei

Redactia Descopera.ro | 10.27.2010 | ● Vizualizări: 409
Fumatul favorizeaza aparitia dementei     medicina, sanatate, Alzheimer, dementa, vascular, fumat + zoom
Galerie foto (1)

Marii fumatori - cei care fumeaza cca. 40 de tigari pe zi – prezinta un risc crescut de a suferi de maladia Alzheimer sau de asa-numita dementa “vasculara” – doua forme comune ale dementei, afectiune din ce in ce mai raspandita si care reprezinta o povara grea atat pentru familii, cat si pentru sistemul de sanatate.

In cazul celor care fumeaza doua pachete de tigari zilnic, la varsta mijlocie, riscul aparitiei bolii Alzheimer la varsta a treia este mai mult decat dublu fata de cazul nefumatorilor, iar riscul aparitiei dementei vasculare creste cu 172%.

Rezultatele provin dintr-un studiu in cadrul caruia specialisti britanici, de la mai multe institutii si organizatii dedicate cercetarii dementei, au analizat peste 21.000 de cazuri, informatiile fiind preluate din bazele de date ale unei mari firme de asigurari de sanatate.

Acesta este unul dintre cele mai ample studii care investigheaza legatura dintre fumat si dementa.

Se stia deja ca fumatul deterioreaza sistemul vascular, afectand tensiunea arteriala si coagularea sangelui; or, exista o relatie stransa intre starea de sanatate a sistemului vascular si riscul de aparitie a dementei.

Exista insa si o veste buna: in cazul celor care se lasa de fumat la varsta mijlocie, riscul de aparitie a dementei, 20 de ani mai tarziu, nu difera de cel al persoanelor care n-au fumat niciodata.

Sursa: BBC