Prima pagină D:News

Cand stresul este provocat de dieta

Redactia Descopera.ro | 12.02.2010 | ● Vizualizări: 124
Cand stresul este provocat de dieta     dieta, stres, restrictie calorica, alimentatie + zoom
Galerie foto (1)

Asa-numita dieta “yo-yo”, cum o numesc americanii, afecteaza sanatatea din cauza stresului pe care il induc organismului slabirile si ingrasarile repetate.

In cadrul unui studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea Pennsylvania, comunicat in revista "The Journal of Neuroscience", s-a dovedit ca acesi soareci stresati care anterior fusesera supusi unui regim dietetic consuma mai multe alimente cu continut ridicat de grasimi decat cei cu acelasi nivel de stres, dar nesupusi vreodata restrictiilor calorice.

Pe parcursul studiului, cercetatorii condusi de Tracy Bale au examinat comportamentul si nivelurile de hormoni inregistrate la soarecii pusi la dieta. Dupa trei saptamani de restrictie calorica, animalele au pierdut intre 10 si 15% din greutatea corporala, un procent comparabil cu scaderea ponderala tipica fiintelor umane aflate la dieta. In plus, la animale s-au inregistrat si niveluri ridicate de corticosteroizi si un comportament de tip depresiv, pe langa o dereglare a exprimarii genelor implicate in administrarea stresului si in comportamentul alimentar.

"Rezultatele studiului ne fac sa presupunem ca dietele nu doar pot creste stresul, facand dificila scaderea in greutate, ci literalmente reprogrameaza reactia cerebrala la surse ulterioare de stres si cea legata de atractia fata de mancare", a explicat Bale.

Sursa: Le Scienze