Prima pagină D:News

Meduzele - adevaratii stapani ai oceanelor

Redactia Descopera.ro | 12.06.2010 | ● Vizualizări: 568
Meduzele - adevaratii stapani ai oceanelor     meduze, pesti, echilibru, ecosistem, dezastru, dezastru ecologic, recif de corali + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta avertizeaza ca, in 2011, oceanele Terrei vor fi efectiv coplesite de cel mai mare numar de meduze inregistrat vreodata. Aceste vietuitoare marine vor ajunge sa stapaneasca la propriu marile si oceanele, datorita cresterii aciditatii apelor sarate.

Un nou studiu avertizeaza ca nivelul ridicat de dioxid de carbon din atmosfera nu schimba doar clima, amplificand incalzirea globala, dar influenteaza in mod direct si aciditatea oceanelor. Expertii in biologie marina avertizeaza ca de la inceputul revolutiei industriale, nivelul de aciditate din mari si oceane a crescut, la nivel global, cu 30 de procente.

Studiul, publicat in cadrul Programului Natiunilor Unite de Mediu al Schimbarii Climatice, la Calcun, in Mexic trage semnalul de alarma: aciditatea ridicata a oceanelor omoara recifele de corali; iar distrugerea recifelor provoaca foamete generalizata in randul pestilor oceanici medii si mari, fenomen care duce la explozia populatiei de meduze - creaturi imune la aciditate.

In ultimii ani, numarul de meduze din Mediterana, de exemplu, a crescut exploziv, numerosi experti afirmand ca ecosistemul acestei mari este periclitat sau chiar distrus.

Vezi aici un senzational material video despre meduze!