Prima pagină D:News

Cate cafeina inghit copiii?

Redactia Descopera.ro | 12.19.2010 | ● Vizualizări: 114
Cate cafeina inghit copiii?     sanatate, copil, cafeina, somn, bautura + zoom
Galerie foto (1)

Trei sferturi dintre copiii americani consuma zilnic cafeina, principala sursa fiind bauturile racoritoare, arata un studiu medical recent.

Chestionandu-i pe parintii a 228 de copii (cu varsta de 5-12 ani) in privinta obiceiurilor alimentare si de somn ale copiilor lor, cercetatorii de la Universitatea din Nebraska, SUA, au ajuns la concluzia ca micii americani consuma neasteptat - si ingrijorator - de multa cafeina.

Trei sferturi dintre ei o consuma in fiecare zi, sub forma unor bauturi racoritoare ce contin cafeina.

Consumul mediu este, in prezent, de 2-3 ori mai mare decat media de 22-23 miligrame pe zi, inregistrata in urma cu 10 ani.

Copiii intre 8-12 ani implicati in studiu consuma, in medie, 108 miligrame pe zi - echivalentul cantitatii continute in aproape 3 doze de 335 ml de bauturi racoritoare.

Si, au observat cercetatorii, cu cat copiii consuma mai multa cafeina, cu atat dorm mai putin.

Studiul a mai aratat ca, in ciuda unei convingeri larg raspandite, consumul de cafeina nu are legatura cu enurezisul nocturn (tulburarea de care sufera copiii care "fac pipi pe ei" noaptea, in somn), desi cafeina are un efect diuretic.

Insa excesul de bauturi racoritoare are, oricum, consecinte nefavorabile asupra sanatatii, iar reducerea numarului de ore de somn poate avea efecte negative asupra dezvoltarii psiho-intelectuale a copilului; de aceea, medicii recomanda parintilor sa supravegheze alimentatia copiilor lor, limitand consumul de bauturi racoritoare, mai ales a celor ce contin cafeina.

Sursa: CBC

Tag-uri: sanatate | copil | cafeina | somn | bautura