Prima pagină D:News

Americanii testeaza “biopsia lichida”

Redactia Descopera.ro | 01.05.2011 | ● Vizualizări: 76
Americanii testeaza “biopsia lichida”     sange, cancer, leucemie, biopsie + zoom
Galerie foto (1)

Primele teste clinice ale “biopsiei lichide”, o analiza de sange in masura sa verifice evolutia unei tumore ca test traditional, vor incepe anul acesta in patru mari institutiii spitalicesti din Statele Unite.

Anuntul a fost facut de unul dintre creatorii acestei analize, Daniel Haber de la Universitatea Boston, intr-un interviu acordat publicatiei "Daily Telegraph". Biopsia lichida, a explicat expertul, reprezinta un test suficient de riguros pentru a identifica o celula tumorala "ascunsa" intre miliarde de celule sanatoase, prezicand astfel probabilitatile unui cancer de a se transmite la alte organe.

In plus, utilizat la pacientii cu leucemie, aceasta analiza poate verifica in timp real daca un anumit tratament functioneaza sau terapia trebuie schimbata. Prin urmare, testul ar putea inlocui biopsiile, mult mai costisitoare si invazive, putand fi utilizat si in "screening", in locul mamografiilor si al colonoscopiilor.

Dispozitivul pus la punct de cercetatorii americani are la baza un microchip dotat cu 80.000 de peri foarte fini, fiecare dintre acestia continand un anticop in masura sa se lege de celulele canceroase, care odata blocate vor putea fi extrase si studiate.

Testele clinice vor dura cinci ani si vor costa 30 milioane de dolari, suma finantata de o companie farmaceutica.

Sursa: AGI

Tag-uri: sange | cancer | leucemie | biopsie