Prima pagină D:News

Incredibil! Un paraplegic poate merge graţie tehnologiei (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 01.25.2011 | ● Vizualizări: 502
Incredibil! Un paraplegic poate merge graţie tehnologiei (VIDEO)     paralizie, exoschelet, tehnologie, eLEGS, berkeley, bionics + zoom
Galerie foto (1)

Berkeley Bionics, o companie fondată de foşti membri ai Laboratorului de Robotică şi Inginerie Umană de la University of California, a lansat anul trecut, în octombrie, un exoschelet bionic cu inteligenţă artificială. Inovaţia, intitulată eLEGS, oferă tuturor celor aflaţi în scaune cu rotile speranţa că vor putea merge din nou.

Săptămâna trecută, sistemul eLEGS a putut fi urmărit pe viu, iar posibilitatea celor paralizaţi de a merge pare a fi din ce în ce mai aproape de realitate. Demonstraţia a avut loc la Garfield Innovation Center din California.

Ted, un paraplegic care s-a antrenat timp de 40 de ore cu aparatul eLEGS, a putut merge cu uşurinţă cu ajutorul exoscheletului. Pentru a se ridica de pe scaunul cu rotile în poziţie de mers i-au fost necesare mai puţin de două minute. De asemenea, cu ajutorul eLEGS, el a putut merge în zig-zag şi în cercuri.

"Răspunde la ceea ce îi cer să facă. Mă ajută să mă simt exact aşa cum mi-am dorit - înalt, şi chiar pot să merg normal", a declarat Ted încântat.Sistemul eLEGS este alimentat de o baterie cu litiu-ion şi este foarte uşor de folosit. Se montează cu ajutorul unor benzi Velcro (denumite popular «arici» în limba română), iar apoi poate fi manevrat cu ajutorul gesturilor, ce sunt interpretate de interfaţa specială a exoscheletului. Acesta înţelege unde doresc utilizatorii să meargă şi acţionează în consecinţă.

Utilizatorii experimentaţi se pot deplasa cu 3,2 km/oră, iar bateria rezistă 4 ore, mai mult decât este necesar unui utilizator obişnuit. Pentru a încărca bateria de la o priză obişnuită durează o oră şi jumătate.

Pasul următor pentru Berkeley Bionics este echiparea cu eLEGS a 10 clinici de reabilitare din SUA până la finalul lui 2011. Până atunci se doreşte reducerea greutăţii exoscheletului, care acum cântăreşte 20 de kg. Lansarea sa pe piaţă pentru utilizatori obişnuiţi se anunţă a avea loc până în 2013. Şefii Berkeley Bionics estimează că un exoschelet va costa atunci între 30,000 şi 50,000 de dolari americani, adică acelaşi preţ ca al unui scaun cu rotile performant.

Însă dincolo de cost, acest dispozitiv oferă ceva de nepreţuit: speranţa că în viitorul apropiat paralizia nu va mai fi o condiţie de nedepăşit. Primul pas în direcţia aceasta a fost făcut chiar de Ted.
Sursa: FastCompany