Prima pagină D:News

Pistă de biciclişti ce produce energie electrică, din 2012, în Olanda

Redactia Descopera.ro | 02.01.2011 | ● Vizualizări: 208
Pistă de biciclişti ce produce energie electrică, din 2012, în Olanda     pista biciclisti, energie solara, celule fotovoltaice + zoom
Galerie foto (2)

Provincia Noord-Holland din Olanda intenţionează să inaugureze în 2012 prima pistă pentru biciclişti care generează energie electrică. Aceasta va fi construită în oraşul Krommenie, lângă Amsterdam.

Olanda este una din ţările cele mai interesate de eliminarea emisiilor poluante ale maşinilor, încurajând transportul cu zero emisii de dioxid de carbon.

SolaRoad, cum se va numi pista generatoare de curent electric, va fi formată din blocuri groase de beton, acoperite cu un strat de 1 cm de celule solare din silicon. Celulele fotovoltaice vor fi acoperite de o sticlă dură, pe care bicicliştii o vor putea folosi drept cale de rulare.

Se estimează că SolaRoad va genera 50 kWh pe metru pătrat, pe an. Electricitatea generată va fi folosită pentru iluminatul stradal, pentru sistemele de trafic sau chiar pentru uz casnic.

Proiectul face parte din strategia guvernului regiunii Noord-Holland de a încuraja energia sustenabilă. Pe termen lung, conducătorii olandezi intenţionează ca panourile solare să fie integrate în aproape toate obiectele, de la telefoane mobile la ferestre.

Sursa: Inhabitat