Prima pagină D:News

Plimbările în pas vioi îmbunătăţesc memoria

Redactia Descopera.ro | 02.02.2011 | ● Vizualizări: 321
Plimbările în pas vioi îmbunătăţesc memoria     mers, memorie, hipocamp, plimbare, stretching + zoom
Galerie foto (1)

La bătrâni şi la persoanele de vârstă mijlocie, regiunea cerebrală asociată memoriei îşi măreşte dimensiunile sub influenţa unor exerciţii fizice adecvate – de tipul mersului pe jos în ritm susţinut.

Cercetătorii americani de la Universitate Illinois au testat, timp de un an, efectul plimbărilor rapide asupra creierului; la studiu au participat 120 de persoane sedentare, cu vârsta cuprinsă între 55 şi 80 de ani.

Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri: cei din primul grup au făcut, de trei ori pe săptămână, plimbări cu durata de 40 de minute, în ritm suficient de alert pentru a le mări frecvenţa bătăilor inimii, iar cei din grupul de control au făcut numai exerciţii de tonifiere şi stretching.

Hipocampul, o regiune cerebrală asociată cu memoria, tinde să-şi reducă dimensiunile odată cu înaintarea în vârstă, fenomen observat la cei care făcuseră doar stretching.

În schimb, la cei care făcuseră "sesiuni" de mers pe jos s-a observat o creştere în dimensiuni a hipocampului, în medie cu 2%.

Sursa: CBC