Prima pagină D:News

OMS: colesterolul ucide 17 milioane de oameni anual

Redactia Descopera.ro | 02.04.2011 | ● Vizualizări: 219
OMS: colesterolul ucide 17 milioane de oameni anual     colesterol, OMS, boli cariovasculare, medicamente + zoom
Galerie foto (1)

Potrivit experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), colesterolul mare este unul dintre cei mai teribili ucigaşi din lume: face peste 17 milioane de victime în fiecare an.

Alarma a fost lansată de OMS în urma celui mai mare studiu pe această temă de până în prezent, realizat pe un eşantion de 47 milioane de persoane. Potrivit OMS, mulţi dintre aceşti oameni - din Anglia, Scoţia, Germania, Japonia, Mexic şi Thailanda -, nici nu ştiu că au nevoie de tratament, şi că acesta se poate face cu medicamente ieftine.

În Thailanda, de exemplu, 78% dintre adulţii intervievaţi nu aveau cunoştinţă de vreun risc asociat colesterolului mare, în timp ce, în Japonia, 53% dintre adulţi fuseseră deja diagnosticaţi cu niveluri ridicate de colesterol, dar nu urmau niciun tratament. "Medicamentele care scad nivelul colesterolului sunt disponibile la scară largă, sunt foarte eficiente şi pot avea un rol esenţial în reducerea ratei bolilor cardiovasculare în toată lumea", este de părere unul dintre autorii studiului, medicul Gregory A Roth de la Institute for Health Metrics Evaluations din Statele Unite.

Totuşi, în opinia lui Shanthi Mendis, coordonator al Unităţii de Prevenţie şi Control al Bolilor Cronice din cadrul OMS, câteva modificări simple ale stilului de viaţă, cum ar fi de exemplu renunţarea la fumat, activitatea fizică regulată şi o dietă sănătoasă, pot contribui la prevenirea bolilor cardiace şi a atacurilor cerebrale. "Medicamentele pentru colesterol şi cele pentru tensiune pot fi necesare dacă riscul este foarte mare".

Sursa: AGI