Prima pagină D:News

Şi gibonii vorbesc cu „accent”

Redactia Descopera.ro | 02.10.2011 | ● Vizualizări: 168
Şi gibonii vorbesc cu „accent”     gibon, primate, specie + zoom
Galerie foto (1)

Şi gibonilor, accentul le trădează provenienţa. O echipă de biologi germani a descoperit că aceste primate asiatice, răspândite în China, Laos, Vietnam şi Cambodgia, „vorbesc” dialecte diferite, care depind nu numai de specie, ci şi de zona geografică de unde provin.

Cei care au reuşit să identifice accentele diferite ale gibonilor sunt cercetătorii de la Centrul de Primatologie din Gottingen, Germania, autorii unui studiu publicat în revista BMC Evolutionary Biology. Biologii au înregistrat "cântecele" a 22 de populaţii de giboni (în total 92 de duete), care fac parte din 6 dintre cele 7 specii existente, şi apoi le-au analizat şi asociat secvenţelor genei care codifică o anumită enzimă, citocromul b (prezentă în mitocondrie), pentru a stabili o primă corelaţie între cântec şi specie; gena respectivă a fost aleasă întrucât prezintă regiuni foarte bine conservate şi regiuni variabile de la specie la specie.

Studiul cercetătorilor germani dovedeşte aşadar că este posibilă identificarea unui animal doar în baza amprentei vocale. Oamenii de ştiinţă au comparat şi similitudinile dintre "triluri" cu distribuţia geografică a gibonilor, descoperind că, la fel cum se întâmplă şi în cazul altor animale, "dialectul" este un indicator al locului de unde provin. Apoi, s-a descoperit şi că, sunetele sunt cu atât mai diferite cu cât sunt mai îndepărtate zonele unde trăiesc gibonii. Masculii şi femelele deopotrivă fac apel la aceste "dialecte" pentru a comunica specia şi teritoriul de apartenenţă, cu scopul de a-şi găsi un partener. Cercetătorii au mai descoperit şi că şi cuplurile deja formate intonează duete: în acest caz, bănuiesc autorii studiului, funcţia acestora ar fi aceea de a consolida relaţia.
Sursa: Galileo

Tag-uri: gibon | primate | specie