Păpădia – sursă de cauciuc

13 03. 2011, 00:00

Compania este membră a unui consorţiu format din institute de cercetare şi parteneri industriali, care intenţionează să transforme ideea în produse pentru piaţă. Proiectul a câştigat deja un premiu în cadrul competiţiei naţionale "Land der Ideen" (Ţara ideilor - juriul a apreciat ideea ca fiind una cu potenţial pentru viitor).

În zilele noastre, cauciucul natural este obţinut din latexul produs de arborele de cauciuc. Dar există o serie de probleme legate de aceşti arbori, cultivaţi mai ales în Asia de Sud-Est: comenzile din lumea întreagă sunt mai mari decât resursele si, mai mult, o infecţie fungică ameninţă arborele de cauciuc.

În ceea ce priveşte cauciucul sintetic, acesta este dependent de resursele de petrol , astfel încât preţul pe piaţa mondială a variat foarte mult de-a lungul timpului.

Latexul produs de păpădii ar putea înlocui latexul produs de arborele de cauciuc. Această soluţie ar putea rezolva o mare problemă actuală.

Dirk Prüfer, profesor la Institutul de Biologie şi Biotehnologia Plantelor din cadrul Universităţii din Münster, confirmă calităţile păpădiei. "Rezultatele primelor studii ne-au demonstrat că păpădia rusească poate produce cauciuc natural de bună calitate. Proprietăţile sale fizice şi chimice corespund cu cele ale arborelui de cauciuc din Brazilia. Dar cultivatorii ar trebui să planteze păpădie la scară industrială largă pentru a se putea produce cauciuc natural. Sper ca păpădia să devină curând una din platele de cultură din Germania. Ar fi o recunoaştere a calităţilor plantei".

Biochimiştii au identificat enzima care determină polimerizarea latexului plantei şi au reuşit să "blocheze" această enzimă, pentru ca latexul să poată fi extras.

Este o evoluţie foarte importantă, cu impact asupra industriei producătoare de anvelope. Într-adevăr, cauciucul reprezintă o parte importantă dintr-o anvelopă.

"Spre exemplu, anvelopa ContiPremiumContact 2 pentru autovehiculele de pasageri conţine 41% cauciuc", confirmă Alexander Lührs, coordonator de relaţii publice pentru divizia Anvelope pentru turisme din cadrul companiei Continental.

Cercetătorii consideră că, într-o zi, păpădiile ar putea să asigure o zecime din cauciucul necesar în Germania.

"Acest proiect prezintă un mare interes pentru diversificarea materialelor", a adăugat Boris Mergell, şeful departamentului de materiale pentru anvelope, dezvoltarea şi industrializarea proceselor din cadrul companiei Continental. "Succesul transformării păpădiilor într-o sursă de cauciuc natural ne-ar permite să răspundem în timp relativ scurt la modificările aprovizionării cu materii prime. În fond, planta are nevoie doar de un an de la sădire până la recoltare. În cazul unei plantaţii obişnuite de arbori de cauciuc, trec cinci-şapte ani, de la plantare până la recoltarea latexului.

Cu o cifră de afaceri estimată la peste 25,5 miliarde de Euro pentru anul 2010, Continental se numără printre cei mai importanţi furnizori de componente pentru industria automobilelor la nivel mondial. Până la sfârşitul lui 2009, Continental a investit peste 400 de milioane de euro în activităţile din România. Automotive Group şi Rubber Group precum şi cinci dintre cele şase divizii ale corporaţiei, sunt reprezente în România. Continental deţine opt unităţi de producţie, trei centre de cercetare şi dezvoltare în Timişoara, Sibiu, Carei, Arad şi Iaşi. Continental este partener al unui joint venture în Slatina şi al unui centru de distribuţie al anvelopelor pentru Europa Centrală din Săcălaz. Continental are în prezent aproximativ 10.000 de angajaţi în România.