Prima pagină D:News

A fost descoperit «vărul» gigant al lui Tyrannosaurus rex!

Redactia Descopera.ro | 04.05.2011 | ● Vizualizări: 331
A fost descoperit «vărul» gigant al lui Tyrannosaurus rex!     Tyrannosaurus rex, Zhuchengtyrannus magnus, dinozaur + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii au anunţat descoperirea relicvelor unui dinozaur despre care se crede că a fost la fel de mare şi de temut ca regele dinozaurilor, Tyrannosaurus rex.

Dinozaurul, necunoscut până acum, măsura 11 metri de la cap la coadă, avea patru metri înălţime şi cântărea 6 tone.

Acesta a fost poreclit Zhuchengtyrannus Magnus, adică «,marele tiran din Zhucheng», zona din regiunea Shangdong a Chinei unde au fost găsite rămăşiţele sale. Carnivorul, ce seamănă cu T. rex, este printre cei mai mari dinozauri această familie descoperiţi până acum.

David Hone, autorul principal al studiului, afirmă că "acest dinozaur poate fi diferenţiat de tiranozaurini printr-o combinaţie de caracteristici unice ale craniului ce nu se regăsesc la alţi dinozauri".

Tiranozaurinii au trăit în America de Nord şi Asia de Est în timpul perioadei Cretacice târzii, în urmă cu 99-65 milioane de ani. Acest grup de dinozauri erau excelenţi vânători, având mâini scurte cu două degete mici şi fălci imense, adaptate pentru a sfăşia şi omorî prada.

Paleontologii au avut la dispoziţie pentru teste doar un os al maxilarului şi o parte a craniului, astfel fiind dificil de a aproxima cu exactitate dimensiunile creaturii. "Dar oasele sunt doar cu câţiva centimetri mai mici decât cele ale celui mai mare specimen de T. rex, astfel că ştim că Zhuchengtyrannus era imens", au declarat cercetătorii.

Situl unde a fost descoperit noul tiranozaur este cunoscut pentru una dintre cele mai mari concentraţii de rămăşiţe de dinozauri din lume. Oamenii de ştiinţă speculează că zona este bogată în fosile deoarece pe locul sitului a fost cândva o vale inundabilă.

Sursa: AFP