Prima pagină D:News

Proiect internaţional pentru construirea celui mai mare radiotelescop

Redactia Descopera.ro | 04.08.2011 | ● Vizualizări: 93
Se fac pregătiri pentru crearea celui mai mare radiotelescop      astronomie, observator, telescop, energie neagra, relativitate + zoom
Galerie foto (1)

Planurile pentru cel mai mare telescop din lume (Square Kilometre Array - SKA) au avansat semnificativ în urma deciziei de a atribui dezvoltarea proiectului Observatorului Jodrell Bank al Universităţii din Manchester, Marea Britanie.

SKA este un proiect ştiinţific multinaţional în valoare de 1,5 miliarde de euro, care presupune construirea celui mai mare radiotelescop din lume.

Acesta va fi capabil să răspundă unor întrebări fundamentale despre Univers, inclusiv cele legate de energia neagră sau de relativitatea generală în condiţii extreme.

Pentru moment, nu s-a hotărât cu exactitate locul amplasării, dar se pare că opţiunile cele mai bune sunt Africa de Sud sau Australia.

Noul sediu de la Jodrell Bank se va deschide în ianuarie 2012, înlocuind biroul proiectului existent la sediul Universităţii din Manchester.

De la înfiinţarea lui, după al Doilea Război Mondial, observatorul a fost responsabil de unele descoperiri astronomice extrem de importante. Cu toate acestea, în ultimii ani, au existat îndoieli asupra viitorului său, datorită problemelor financiare.

Punerea în aplicare a acestui proiect ar putea oferi peste 60 de locuri de muncă în următorii patru ani.

Oficialii de la SKA au anunţat că suprafaţa totală de ocupată de instrumente de colectare a datelor va fi de aproximativ un kilometru pătrat, iar cele câteva mii de antene de pe acest teren promit sa fie de 50 de ori mai sensibile şi de 10.000 de ori mai rapide decât cele mai bune telescoape actuale.

Până în prezent, 20 de ţări s-au implicat în finanţarea acestui proiect. Construcţia va începe, se pare, în 2016, urmând să fie gata până în 2024.

Sursa: BBC