Prima pagină D:News

Virgin Oceanic plănuieşte 5 expediţii în cele mai adânci puncte ale fiecărui ocean! (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 04.08.2011 | ● Vizualizări: 631
no title     no tags + zoom
Galerie foto (3)

Miliardarul Richard Branson nu se mulţumeşte doar să zboare în spaţiu, ci doreşte în acelaşi timp să facă o călătorie către cele mai adânci părţi ale oceanului. Astfel, acesta şi-a anunţat intenţia de a explora abisurile oceanului, lansând o nouă companie în acest scop - Virgin Oceanic.

Spre deosebire compania dedicată zborurilor în spaţiu - Virgin Galactic -, submarinul nu va accepta la bord pasageri plătitori. Aventura va cuprinde cinci călătorii în adâncurile oceanului, fiecare ducând o singură persoană spre cele mai profunde puncte aflate în fiecare dintre cele cinci oceane.

Pentru a face posibile scufundările, compania Virgin a construit un submarin special pentru acestă călătorie. Cabina de pilotaj este creată sub forma unui acoperiş-balon, fiind conceput din cuarţ care poate rezista la o presiune de 6 milioane de kilograme.

Submarinul are aspectul unui avion, cântăreşte 3.700 kg şi a fost conceput din fibră de carbon şi titan. Este proiectat să reziste la presiunea aflată la 11 km adâncime. Deşi nu este un submarin rapid, viteza maximă fiind de 3 noduri, acesta se poate scufunda 110 metri pe minut. Sistemele de susţinere a vieţii la bordul submarinul sunt menite să dureze pâna la 24 de ore.

De asemenea, submarinul va avea un sistem de prelevare a probelor de apă, care au capacitatea de a filtra microbii şi virusurile în vederea unui studiu ulterior.

Ideea acestei aventuri a fost iniţial a aviatorului Steve Fossett, un bun prieten de-al lui Branson care s-a prăbuşit cu avionul în anul 2007.

Pentru sprijinul şi transportul submarinului, Virgin a modernizat un catamaran de carbon de 40 m folosind o macara, generatoare şi o mulţime de electronice.

Prima călătorie se va face în partea de jos a Gropii Marianelor, un canion aflat la o adâncime de 11 km în Pacificul de Vest. Oamenii au mai ajuns o singură dată în Groapa Marianelor, în anul 1960.

A doua călătorie va fi făcută în Groapa Puerto Rico, aflată la o adâncime de 9 km, şi este cunoscută ca fiind cel mai adânc punct din Oceanul Atlantic. Richard Branson vrea să piloteze chiar el submarinul în timpul acestei expediţii. De asemenea, tot el va fi şi pilot de rezervă pentru scufundarea în Groapa Marianelor, în cazul în care pilotul desemnat nu poate să efectueze călătoria.

Există un scop ştiinţific la baza proiectului Virgin Oceanic, majoritatea cercetătorilor importanţi din domeniu dorind să participe la scufundări pentru aprofunda studiile în ceea ce priveşte viaţa microbilor de pe fundul mării, a bioluminescenţei şi a geologiei planşeului marin.Compania Virgin Oceanic estimează că peste 30 de recorduri mondiale vor fi stabilite în timpul celor 5 expediţii în adâncuri.Sursa: Wired