Home » D:News » A fost inventată o peliculă ce îşi schimbă culoarea când detectează mâncare stricată

A fost inventată o peliculă ce îşi schimbă culoarea când detectează mâncare stricată

A fost inventată o peliculă ce îşi schimbă culoarea când detectează mâncare stricată
Publicat: 19.04.2011
Un senzor va ajuta consumatorii să afle dacă produsele din carne pe care vor să le cumpere sunt stricate sau nu. Cercetătorii au inventat o peliculă indicatoare ce îşi schimbă culoarea atunci când alimentele se degradează.

Acest senzor va fi introdus în pachetele de carne şi va avea
rolul de a face controlul de calitate al produselor. Indicatorul va
reacţiona la aminele din pachet şi astel, în urma unor reacţii
chimice, îşi va schimba culoarea din galben în albastru. Aminele
sunt molecule produse atunci când alimentele intră în stare de
descompunere, care sunt, de asemenea, responsabile de mirosul
neplăcut al produselor din carne.

Dacă aminele sunt eliberate în aerul din interiorul unui pachet
de carne, acestea vor intra în contact cu pelicula indicatoare,
care îşi va schimba culoarea. „În timp ce o anumită
concentraţie de amine este atinsă, indicatourl îşi va schimba
vizibil culoarea şi va avertiza consumatorul”
explică
doctor Anna Hezinger, om de ştiinţă de la EMFT. Acest dispozitiv nu
va ajuta numai la descoperirea alimentelor expirate din magazine,
dar şi la avertizarea persoanelor care sunt sensibile la anumite
amine din carne.

„În comparaţie cu data de expirare înscrisă pe ambalaj,
informaţiile date de senzor nu vor fi bazate pe calcule estimative,
ci vor fi date de controlul actual al produsului”, subliniază
Hezinger.

Acest sistem nu este unul costisitor, fapt care duce la
folosirea acestui indicator la scară largă. Alte soluţii, cum ar fi
senzorii electronici, ar duce la o creştere semnificativă a
preţului cărnii ambalate. De asemenea, toate lucurile care intră în
contact direct cu carnea vor trebui să respecte standarde înalte de
calitate. „Siguranţa produselor alimentare este asigurată de un
strat de protecţie între senzor si produsul în sine. Acest strat va
trebui să fie permeabil la aminele gazoase, dar care să nu permită
trecerea substanţelor chimice către carne”, explică dr.
Hezinger.

Oamenii de ştiinţă lucrează la un aparat de măsurare cu un
senzor incorporat. Angajaţii care lucrează în industria cărnii şi a
ambalării produselor vor putea folosi direct acest dispozitiv de
testare a prospeţimii cărnii. Dispozitivul va trebui să analizeze
culoarea rezultată după testare şi să asigure un rezultat mult mai
exact decât este posibil cu ochiul uman. De asemenea, acesta va
permite detectarea diferitelor nunaţe ale culorilor.

În momentul de faţă, doctor Anna Heizner şi echipa sa sunt în
căutarea unor parteneri care să dezvolte în continuare acest
proiect şi care să producă senzorul şi aparatul de măsurare.

Sursa: Science
Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?