Prima pagină D:News

Furnicile cu fundul mare, un deliciu culinar pentru columbieni

05.19.2011 | ● Vizualizări: 913
Furnicile cu fundul mare, un deliciu culinar pentru columbieni     atta laevigata, furnici cu fundul mare, hormiga culonas, columbia, deliciu culinar, caviar, santander + zoom
Galerie foto (1)

Fermierii din Columbia aşteaptă cu nerăbdare această parte a anului pentru că ies la iveală cele mai râvnite insecte: Atta laevigata, cunoscute sub numele de "furnici cu fundul mare".

Cunoscute în spaniolă sub numele de "hormigas culonas",aceste insecte maro, de mărimea unui gândac sunt coapte, sărate şimâncate la fel ca alunele. Considerate o delicatesă,furnicile pot valora de zece ori mai mult decât cea mai faimoasăcafea columbiană.

În cadrul departamentului Santender din nordul ţării, singuruldepartament din Columbia unde acestea trăiesc, furnicile cu fundmare sunt utilizate ca topping de pizza. Un bucătar-şef serveştemuşchi de vită şi cotlete de porc stropite cu sos de furnică.

Noţiunea de a mânca furnici poate declanşa un o reacţie de vomădin cauza reflexului faringeal, aşa că persoanele care mănâncăpentru prima dată furnici sunt sfătuite să se concentreze mai multpe gustul lor asemănător cu cel al nucilor şi pe textura ca depopcorn."Cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi doreşti să mănânci maimult" susţine fermierul Miguel Angel Paez în vârstă de 25 deani.

Columbienii nu sunt singurii care mănâncă insecte. Multe naţiunidin America Latină şi Asia consumă greierii, lăcustele şigărgăriţele de palmier, insecte care sunt bogate în proteine şivitamine. Naţiunile Unite au în plan susţinerea unei conferinţepentru a promova colectarea şi recoltarea insectelor comestibile, oalternativă ecologică a creşterii animalelor.

Furnicile cu fund mare din Columbia sunt o specie de furniciînaripate, înzestrate cu cleşti pentru frunze şi care suntîmpărţite în caste. În luna martie, aprilie şi mai, perioadă încare ploile înmoaie solul, indivizii sexuaţi ies din pământ şizboară spre soare pentru a-şi găsi pereche.

Grupurile indigene şi cele care locuiesc în apropierea regiuniiSantander mănâncă furnici de sute de ani. "O mare parte aoamenilor consideră că mâncatul insectelor este scârbos, dar aici,în Santander, măncatul furnicilor este ceva ce se învaţă încă dincopilărie" a declarat Jorge Diaz, deţinător alrestaurantului Color de Hormiga, specializat în preparareafelurilor de mâncare cu furnici.

"Furnicile sunt pentru noi asemeni caviarului"a continuat acesta. Asocierea aceasta nu este una exagerată,deoarece femelele furnici sunt umplute cu ouă - de acolo vine şidenumirea stranie de "furnici cu fundul mare" - , şi sunt cele pecare oamenii încercă să le prindă şi să le pregătească pentruconsum.

Nu este uşor o muncă uşoară de a le prinde. Este nevoie de cizmede cauciuc pentru protecţie, oamenii trebuie să lucreze rapid,deoarece furnicile soldat au sarcina de a proteja regina şi astfelprovoacă muşcături dureroase.

"Poţi câştiga bani buni din vânzarea câtorva kilograme defurnici după o zi de muncă" a afirmat Edgar Vargas, un bărbat învârstă de 27 de ani care se ocupă de colectarea furnicilor.

Furnicile trebuie să fie ţinute ori îngheţate, ori în viaţă,până în momentul în care vor fi gătite. În cazul în care nu esterespectată această condiţie, furnicile vor avea un gust maiamar.

Carlos Valluna, un cunoscut cumpărător, a descris procesul princare trec furnicile până ajung să fie mâncate. După ce cumpărăcâteva kilograme de furnici, acesta le transferă într-o pungă cugăuri mici pe care o aşează deasupra maşinii pentru a le oferi aerproaspăt până ajunge acasă.

Odată ajung în curtea lui, Valluna aruncă furnicile vii într-otigaie de aluminiu ce se află deasupra unui foc şi le amestecă cu olingură de lemn. După ce acestea se sfărâmă, mirosul de furniciprăjite se întinde pe tot teritoriul şi aduce mulţi curioşi ce vorsă încerce mostre gratuite.

Următorul pas este de a vântura furnicile prăjite pentru aînlătura aripile şi picioarele detaşate. Insectele sunt apoi uscateşi fierte în apă cu sare, după care sunt aşezate pe un prosoppentru a se răci. După terminarea procesului de preparare, suntambalate în cutii de plastic şi sunt livrate către magazine.

În afara sezonului, proprietarii de restaurante plătesc până la40 de dolari pentru un kilogram de insecte.

Sursa: Global Post