Prima pagină D:News

Pijamaua care-ţi monitorizează somnul îţi spune cum să dormi mai bine! (VIDEO)

05.25.2011 | ● Vizualizări: 364
Pijamaua care-ţi monitorizează somnul îţi spune cum să dormi mai bine! (VIDEO)     pijama, camasa de noapte, somn, respiratie, tipar + zoom
Galerie foto (1)

O companie americană a inventat o cămaşă de noapte inteligentă care detectează etapa de somn a purtătorului, prin analiza modului de respiraţie.

Cum ar fi dacă pijamale dumneavoastră ar putea să vă spună câtde bine aţi dormit? Acesta este visul companiei Nyx Devices, care adezvoltat o cămaşă de noapte ce are încorporată cu o ţesăturăelectronică care monitorizează respiraţia purtătorului. Un cip micpurtat într-un buzunar al cămăşii procesează informaţiile pentru adetermina fazele de somn, precum somnul REM (în care visăm), somnuluşor, sau somnul profund.

"Nu are nici un adeziv şi nu are nevoie de nicioconfigurare specială pentru a fi purtat. Este foarte uşor defolosit, nu trebuie decât să dormiţi cu el", spuneneurologul Matt Bianchi, de la Spitalul General din Massachusettsşi coinventator al tricoului împreună cu Carson Darling, PabloBello şi Thomas Lipoma.

Când oamenii cu tulburări de somn îşi petrec noaptea într-unlaborator de somn, aceştia sunt conectaţi la o gamă complexă desenzori care monitorizează activitatea creierului, activitateamusculară, mişcarea ochilor, inima şi rata de respiraţie. CămaşaNyx Somnus simplifică dramatic acest lucru prin concentrarea asuprarespiraţiei. "Am descoperit că putem identifica dacă cineva estetreaz sau doarme şi în care etapă de somn se află persoanarespectivă analizând doar pe modul în care aceasta respiră", spuneBianchi.În timpul somnului REM, modelul respirator este neregulat, cudiferenţe în dimensiunea de respiraţii şi spaţierea dintre ele.Respiraţia în timpul somnului profund urmeaza un tipar ordonat, "cao undă sinusoidală", spune Bianchi. "Şi diferenţele de la orespiraţie la alta sunt foarte mici". Etapele mai uşoare alesomnului non-REM se încadrează undeva în între. "Motivaţiadin spatele conceperii cămăşii este de a permite măsurătorirepetate în timp, direct acasă," adaugă el. Astfel utilizatorii auşansa de a identifica care din obiceiurile lor zilnice le provoacăprobleme în timpul somnului.

Analiza etapelor de somn pe baza respiraţiei este încăconsiderată experimentală. Dar Bianchi testeaza acum aparatul lapacienţii care vin la clinica de somn şi care sunt, de asemenea,evaluaţi folosind tehnologie standard, cunoscută sub numele depolisomnografie. Echipa va începe în curând să testeze produseleacasă pentru a valida utilizarea în afara laboratorului. Companiasperă să aibă un produs comercial disponibil până în vara anului2012 pe care să îl distribuie pentru mai puţin de 100$.

Camaşa face parte dintr-un număr tot mai mare de dispozitive pecare oamenii le pot folosi pentru a-şi monitoriza somnul acasă. Celmai simplu dispozitiv include o aplicaţie iPhone care foloseşteaccelerometrul pentru a măsura mişcarea, oferind astfel date despremomentele în care pacientul a adormit sau s-a trezit. De asemenea,un dispozitiv mult mai sofisticat, care monitorizează activitateaelectrica din creier şi muschi, numit ZEO, a fost lansat pe piaţăîncă de acum doi ani.

În timp ce Nyx vede cămaşă ca un produs de consum, Bianchi vreasă-l folosească pentru pacienţii săi. Cercetările anterioare alelui Bianchi arată că oamenii care suferă de insomnie au obiceiul săsubestimeze durata de somn. De aceea el vrea să vadă dacă dateleobiective legate de orele de somn îi vor determina pe oameniirespectivi să îşi reevalueze starea şi să-şi îmbunătăţeascăcalitatea somnului.

Sursa: TechnologyReview